Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, 2012 yılında düzenlenen Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı'na ilişkin çarpıcı bir gelişme yaşandı. HSYK soruşturma ve bilirkişi raporu kapsamında 37 hakim ve savcının mesleğe kabul kararlarını kaldırdı.
CHP'Lİ ATİLLA KART'IN ŞİKAYETİ
Eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 30 Mayıs 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı"nda usulsüzlük yapıldığı ve sorularının servis edildiğine yönelik şikayette bulunmuştu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine yürüttüğü ve takipsizlik kararıyla sonuçlandırdığı soruşturma dosyasını, ortaya çıkan yeni deliller üzerine resen açmıştı.
SORULARI SINAVDAN ÖNCE ALDILAR
2012 yılındaki Avukatlıktan Hâkimliğe Geçiş Sınavı’nda 80 ve üzeri alanların kitapçıklarını inceleyen bilirkişi, 57 kişi için “Soruları sınavdan önce elde ettiklerine yönelik kuvvetli kanaat olmuştur” tespiti yaptı.
EN YÜKSEK PUAN ALAN 2 KİŞİ EVLİ
Rapora göre en yüksek puan alan ilk 2 kişi evli. Başarılı adaylar arasında 15 çift vardı. Sınavı geçenlerden 39’u hâkim ve savcı olarak atandı. Dosya HSYK’ya gönderildi. Bilirkişilerin 10 Şubat 2015 tarihli raporunda şu tespitler yer aldı:
“Sınavdaki 8 matematik sorusu incelendiğinde belirli işlemler gerektirdiği tespit edilmiştir. Adayların bu soruları kâğıt üzerinde hiçbir işlem yapmadan, yalnızca zihninden çözmesinin olanaklı olmadığı değerlendirilmiştir. Adayların bazılarının soru kitapçıklarında doğru cevapladıkları matematik sorularının çözümleri bulunmamakta. Bu adaylardan bir kısmının soru kitapçıklarında hiçbir işaretleme yoktur. Diğerlerinin yazdıkları ise soruyu çözüme ulaştırmayan yazılardır. Bu adayların soru kitapçığında çözümü bulunmayan soruyu doğru cevapladıkları belirlenmiştir.”