Mesajında, 19 Mayıs 1919 tarihinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda atılan ilk adım olduğunu ifade eden Örs: "19 Mayıs 1919 tarihi Samsun’dan başlayan bağımsızlık mücadelemiz ve Cumhuriyetimiz için ilk adımdır. 101 yıl önce atılan ve milletimizin tarihte var olma mücadelesini başlatan bu ilk adım, halen hepimize güç ve ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Mustafa Kemal Atatürk bugünü Türk gençliğine armağan ederek gençlere olan güvenini ifade etmiş ve onlara Cumhuriyeti koruma görevini vermiştir. Biz de gençlerimize güveniyoruz. Cumhuriyet değerlerine ve demokrasiye sahip çıkan, sorgulayan, eleştiren, fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek; onların önlerini açmak ve ülkemizin eğitim kalitesini yükseltmek hepimizin öncelikli hedefi olmalıdır." dedi.

Kutlama mesajında Trabzon vurgusu yapan Dr. Hüseyin Örs sözlerini şu cümlelerle tamamladı "Atatürk'ün 15 Eylül 1924 yılında Trabzon ziyaretinde söylediği 'Beş sene önce ilk kez Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım' sözleri bugün daha da anlam kazanırken, bu şehre, bu şehrin tarihine ve değerlerine sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır. 
Bu vesile ile başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları vatan yapan bütün kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum."