Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, seçim güvenliğine ilişkin, "Normalde 25 ekimde sona erecek olan bir ileri saat uygulaması vardı, onu iki hafta daha öteliyoruz. Amacımız burada tamamen gün ışığından daha fazla yararlanıp seçimin daha güvenilir bir ortamda yapılmasını sağlamak" dedi.
Bakan Alaboyun, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) ile Özyeğin Üniversitesinin organize ettiği Elektrik Perakende Satış Sektörünün Geleceği Sempozyumu'nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir süredir Irak'ta rehin tutulan 16 Türk işçinin serbest bırakıldığını aktaran Alaboyun, "Bu sabah sevinçli haberi aldık. Yoğun çabalar sonucu onlar bırakıldı. Şu an bununla ilgili birimlerimiz yoğun çaba içinde, vatandaşlarımızı sağ salim ülkeye getirme ve ailelerine kavuşturma konusunda gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Alaboyun, enerji fiyatlarında zam olup olmayacağı sorularına ise fiyatların serbest piyasa şartları içinde aşağı ya da yukarı hareket edebileceğini belirterek, "Mevcut veriler ve maliyetlere bakıldığında yakın bir gelecekte enerji fiyatlarında bir zam öngörmüyoruz. Petrol fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz fiyatlarımız da 3'er aylık dönemlerde yenileniyor. Bundan kaynaklı fiyat indirimi de olabilir, dolar ve piyasadaki şartlara göre fiyat artışı da olabilir" yanıtını verdi.

- "İleri saat uygulaması iki hafta daha devam edecek"

Seçim güvenliği konusundaki bir soruyu da cevaplayan Alaboyun, seçimlere bir hafta kala bakım onarım ekiplerinin izinlerini kaldıracaklarını söyledi.

Alaboyun, Başbakan Davutoğlu'nun onayını alarak ileri saat uygulamasını iki hafta ötelediklerini hatırlattı. Alaboyun, şöyle konuştu:

"Normalde 25 Ekim'de sona erecek olan bir ileri saat uygulaması vardı, onu iki hafta daha öteliyoruz. Amacımız burada tamamen gün ışığından daha fazla yararlanıp seçimin daha güvenilir bir ortamda yapılmasını sağlamak. Biliyorsunuz Güney Doğu'da saat 4.00'te sandıklar kapanıyordu fakat sandıkların kapandığı saatlerde Hakkari'de 4'ü çeyrek geçe hava kararıyor. Yani 15 dakikalık bir süre var. Dolayısıyla biz bunu eğer iki hafta ötelersek sandık 4.00'te kapanacak, 17.15'te hava kararmış olacak. Burada enerji tasarrufu değil amaç, burada küçük çaplı bir tasarrufumuz da oluyor ama seçim güvenliğine yönelik önemli bir karar bu."

Bunu erken açıklamamızın bir nedeni var. GSM operatörleri, hava yolları gibi kuruluşların önceden tedbir almasını sağlamak istiyoruz. Bu karar seçimlerden önce de açıklanabilirdi ama biz önlerine bir takvim koyuyoruz ki tedbirlerini alabilsinler."

- "Bakım-onarım helikopterleri hazır olacak"

Alaboyun, bakım-onarım çalışmaları için 4 helikopterin ana iletim hatlarını denetleyeceğini anlatarak, "Çok ileri teknolojiyle, uzaktan algılamayla sıcak ve sorunlu bölgeleri tespit edebiliyoruz. Enerji kaçağının olduğu yerlerdeki odaklaşmayı tespit edebiliyoruz, oralara müdahale daha çabuk olabiliyor" bilgilerini verdi.

Elektrik bakımında lokal müdahale için de çalışmalar yaptıklarını aktaran Alaboyun, "Amerika'da kullanılan Avrupa'da da kullanılmaya başlayan sistemin tümünü aksatmayan bu sistemin pilot çalışmalarına başlayacağız. Sonra da bunu Türkiye geneline yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Yani büyük hatlardaki elektriği kesmeden ilgili teknisyenler girip düzenleyecek, bu esnada sistemin bütün elektriği kesilmeyecek."