Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankı Altay'ın prototipi, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle Koç Grubu şirketlerinden Otokar'ın Sakarya tesislerinde tanıtılacak.

Altay'ın tasarımında, TSK'nın gerçekleştirebileceği her türlü harekat şartları ve katılım sağlayacağı BM/NATO harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğu, bu amaçla da tankın en yeni teknolojilerle donatıldığı bildiriliyor. Altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olacak.

500 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

İlk Türk milli tankının tasarımı, prototiplenmesi, testleri ve kalifikasyonu için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe öngörülmüştü. Altay tankının fizibilite çalışmaları 2005'te tamamlanmış, Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nca proje ana yüklenicisi olarak Otokar belirlenmişti.

4 YIL SONRA ÜRETİME GEÇİLECEK

Otokar, alt yüklenici olarak yurt içinde 50'yi aşkın firmayla çalışıyor. Altay takımı olarak adlandırılan şirketlerden ASELSAN, tankın atış kontrol sistemi ile komuta kontrol muhabere bilgi sistemini geliştiriyor. Belirlenen bazı alanlarda Koreli Hyundai Rotem şirketinden teknik destek alınıyor. 120 mm'lik 55 kalibre ana silah sistemini Makine Kimya Endüstrisi, modüler zırh paketini de Roketsan geliştiriyor. Altay'ın 4 yıl sonra üretime geçmesi planlanıyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ev sahipliğindeki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.