Kandahar Vilayet Konseyi Üyesi Ağa Lalai, saldırıda ölenlerin ailelerinin tazminat bedelini dün, Valilik ofisinden aldıklarını belirtti.

Saldırıda yaralanan her sivil için de 11 bin dolar tazminat ödendiğini belirten Lalai, kendilerine bu paranın ABD Başkanı Barack Obama'dan geldiğinin söylendiğini kaydetti. Afgan toplumunun önemli bir lideri olan Can Ağa da, Lalai'nin açıkladığı rakamları doğruladı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, bir tazminat ödendiğini teyit etti, ancak ödemenin tutarına ilişkin kesin bir açıklamada bulunmadı.

NATO ve ABD güvenlik güçleri sözcüsü ise, tazminatla ilgili haberleri ne doğruladı, ne de reddetti. Sözcü, koalisyon güçlerinin sürekli olarak tazminatlar ödediğini, fakat bunların gizli tutulduğunu belirtti.

"PARA DEĞİL ADALET İSTİYORUM"

Daha önce, katledilen köylülerin akrabaları Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi ziyaret etmiş, köylülerden biri Karzai'ye "Ben para değil adalet istiyorum" diye bağırmıştı.

Karzai de, 17 sivilin öldürülmesiyle ilgili gönderdiği heyetin ABD'li yetkililerden beklediği ilgiyi göremediğini söylemişti.

Karzai'nin davet ettiği köylülerden biri saldırıda ailesini kaybettiğini belirterek, "Şimdi de ABD'liler bize para öneriyor. Ben para değil adalet istiyorum" diye tepki göstermişti.

Afganistan'ın Kandahar vilayetinde 11 Mart'ta meydana meydana gelen olayda ABD askeri Robert Bales, görev yaptığı üssün yakınlarındaki iki köye sabah erken saatlerde baskın düzenleyerek sivillerin üzerine ateş açmıştı.

Saldırı sonucu 9'u çocuk, 3'ü kadın 17 kişi hayatını kaybetmiş 6 kişi de yaralanmıştı. Saldırının ardından Bales'in bazı cesetleri yakmaya çalıştığı belirlenmişti.