Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, son dönemde internet üzerinden yapılan alışverişlere yönelik şikayetlerde artış yaşandığını belirterek, dikkat edilmesi gereken noktanın fatura alınması olduğunu söyledi.

TÜKODER Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, internetten yapılan alışverişlerde artış yaşandığını hatırlattı. Buna bağlı olarak, internet üzerinden yapılan alışverişlere yönelik şikayetlerin de arttığını belirten Özçulcu şu uyarılarda bulundu:

"İnternetten alışverişler güvenilir sitelerden yapılmalı. Vatandaş, aldığı ürüne ait fatura, onaylı garanti belgesi ve kullanma kılavuzunun olup olmadığına dikkat etmeli. Özellikle internetten kredi kartıyla yapılan alışverişler için limiti düşük kartlar kullanılmalı. Ayrıca, alışveriş yapılacak siteyle ilgili şikayet olup olmadığının da araştırılması, mağduriyetin önüne geçecektir."

MUTLAKA FATURA İSTENMELİ

İnternetten alışverişlerde tüketicinin 7 gün içinde cayma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Abdullah Özçulcu, birçok tüketicinin bu konuda bilinçsiz olduğunu kaydetti. İnternetten alınan ürünlerde fatura, garanti belgesi ve kullanım kılavuzunun büyük önem taşıdığını dile getiren Özçulcu, şöyle dedi:

"Tüketici bu belgeler olmadığında ürünü iade etme imkanı da bulamıyor. Tüketici ürünü iade etmek istediğinde 7 gün içerisinde cayma bildiriminde bulunması gerekiyor. Bunun için de fatura adresinin olması şart. Cayma bildiriminde önemli olan ise bu bildirimin 'sözlü' değil 'yazılı' yapılmasıdır. Tüketici iade edeceği ürünle ilgili faturada belirtilen adrese noter ya da iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla cayma bildirimini göndermelidir. Bu şekilde mağduriyet yaşanması önlenebilir."