Hükümetin bu yılın nisan ayında yürürlüğe koyduğu tasarrru teşvik paketi kapsamında cep telefonlarına getirilen 100 TL'lik harç, yarın akşam ABD'de tanıtılacak olan Apple'ın son akıllı cihazını da vuracak. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen SIM kart kullanan cihazlar için bu yaz aylarından itibaren yürürlüge giren 100 TL'lik harç, iPhone 5'e ilk önce sahip olmak isteyen teknoloji tutkunlarının cebini yakacak.

21 Eylül'de ABD başta olmak üzere öncelikli olarak gelişmiş ülkelerde satışa çıkması beklenen iPhone 5'in Türkiye'ye resmi satış kanallarından gelmesi en erken ekim ayının sonunu bulacak. Ancak daha önceki yıllarda olduğu gibi iPhone 5'e ilk sahip olmak isteyen Türk tüketicisi, ABD seyahati sırasında aldığı cihazını Türkiye'de de kullanabilmesi için gerekli olan kayıt altına alma işlemi için yeni uygulama gereği 100 TL'lik harç ödemesi gerekecek.

OPERATÖRLERE YARAYACAK

Apple'ın daha önceki yıllarda kontratsız en düşük iPhone fiyatını 699 dolar olduğu hesap edildiğinde, ABD'den iPhone 5'in en düşük fiyatı 1260 TL olacak. Ancak ABD'de alınan bu cihaz için yüzde 8 dolayında diğer bir deyişle 100 TL civarında eyalet vergisi de ödenecek.

Türkiye'ye en düşük 1360 TL maliyetle getirilebilen yeni iPhone için ödenecek harç ile türk tüketicisine maliyeti 1460 TL'ye çıkacak. 100 TL'lik harç ve yüksek dolar kuruyla artan bu maliyetse, tüketicileri yurtdışından seyahatleri sırasında iPhone 5 almak yerine, Türkiye'deki cep telefonu operatörlerinin iPhone 5 paket ve kampanyalarını beklemeye itecek. haberturk