Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan Irak Kriz Masası, 13 Haziran tarihli güvenlik duyurusunun geçerliliğini koruduğunu bildirdi. Buna göre, Musul, Kerkük, Selahaddin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşlara "Vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve sözkonusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir." uyarısı yapıldı.

KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI HALA MUSUL VALİLİĞİ'NDE

IŞİD, 5 gün önce Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'daki Türk Konsolosluğuna baskın düzenleyip, konsolosluktaki görevlileri rehin almıştı. IŞİD'in ele geçirdiği Musul'da belirsizlik sürerken, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor. Aralarında 2 bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin serbest bırakılması beklenirken, halen Musul Valliği'nde tutuldukları belirtildi.

(Türk Konsolosluğunu ele geçiren IŞİD, Türk bayrağını da indirmişti. IŞİD'in, konsolosluğu cezaevi olarak kullanıldığı öğrenilmişti.)

DIŞİŞLERİ KRİZ MASASINDAN SON AÇIKLAMA: ŞİDDET OLAYLARI DEVAM ETMEKTE

Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan Irak Kriz Masası, 13 Haziran tarihli güvenlik duyurusunun geçerliliğini koruduğunu bildirdi. Buna göre, Musul, Kerkük, Selahaddin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşların, mümkün olan en kısa sürede bölgeden ayrılması istendi. Ayrıca, söz konusu bölgelere seyahat edilmesinden de kaçınılması kuvvetle tavsiye edildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Irak’ın büyük bölümünü etkileyen şiddet olayları devam etmekte; IŞİD ile Irak Silahlı Kuvvetleri arasındaki çatışmalar sürmektedir. Güvenlik alanında düzelme bulunmamaktadır. IŞİD’in dün gece saatlerinde Musul’un Türkmen yoğun Telafer ilçesine saldırılarını arttırdığı ve bilahare ilçeyi ele geçirdiği öğrenilmiştir. Ülkedeki şiddet olayları geniş çaplı bir mezhep çatışmasına dönüşme riski taşımaktadır.

TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI

Bulunduğumuz aşamada 13 Haziran tarihli güvenlik duyurumuzdaki unsurlar geçerliliğini korumaktadır. Bu çerçevede, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve sözkonusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir.

THY, Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye ve Erbil Havalimanları’ndan tarifeli uçuşlarını sürdürmektedir. Irak’tan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın Kriz Merkezi’nin yanısıra Bağdat Büyükelçiliğimiz, Basra Başkonsolosluğumuz ve Erbil Başkonsolosluğumuzdan da yönlendirme alması ve uçuşlarla ilgili olarak THY’yle temasta kalması yerinde olacaktır.


Rehin Alınan 49 Konsolosluk Çalışanı Hala Musul Valiliği'nde Tutuluyor
KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Irak’ta 11 Haziran tarihinden bu yana alıkonulan Musul Başkonsolosluğumuz personeli ve Musul’un Geyara ilçesinde tutulan 31 şoförden oluşan vatandaşlarımızın ülkemize en kısa sürede, sağ salim dönmeleri amacıyla gerekli tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir.

KRİZ MERKEZİ TÜM SORULARI CEVAPLIYOR

Bakanlığımızda faaliyetine devam eden ve ilgili diğer kurumlarımızın personelinin de hizmet verdiği Kriz Merkezi, Irak’taki durum ve bu ülkedeki vatandaşlarımız hakkında Bakanlığımıza iletilen tüm soru ve talepleri eldeki güncel bilgiler ışığında cevaplandırmaktadır. Konsolosluk Çağrı Merkezlerimize yapılan başvurular da eşzamanlı olarak Kriz Merkezi’ne yönlendirilmektedir."

BARZANİ: BAŞKONSOLOS YARDIM İSTEMEDİ

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu baskınıyla ilgili konuşan Neçirvan Barzani, baskın öncesi konsolosa yardım mesajı ilettiklerini ancak kendisinin olayların büyümesini istemediği için bunu kabul etmediğini söyledi.

MUSUL'DAKİ IŞİD MEVZİLERİ BOMBALANDI

IŞİD'in kontrolü ele geçirdiği Musul'da, Irak Hava Kuvvetleri uçakları dün saat 02.00 sıralarında IŞİD mevzilerine bombaladı. Peşmerge yetkilileri savaş uçaklarının daha önceden tespit edilen hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti. Bombardımanda bir çok IŞID mevzisinin vurulduğu kaydedilirken ölü ve yaralılar konusunda bilgi alınamadı.



IŞİD'in lojistik merkezlerinin hedef seçildiği Musul'dan duman yükseldiği görüldü. DHA muhabirleri bugün Bölgesel Kürdistan Yönetimi'ne bağlı Erbil ile Musul arasındaki sınır noktasını geçerek, IŞİD'in kurduğu kontrol noktasına 200 metre uzaklıktan kenti görüntüledi. Peşmergenin son kontrol noktası olan Bertile sınırını geçen IŞİD güçlerinin kontrolü elinde tuttuğu kontrol noktasını da görüntüledi.

İşyerlerinin kapalı olduğu Musul'da çok sayıda aracın Erbil istikametine geldiği görüldü. IŞİD militanlarının kontrol noktasına gelen araçları uzun süre beklettikten sonra bıraktıkları ifade edildi.