İran'dan ABD'yi çıldırtacak Çin hamlesi. ABD ile İran arasında savaşa doğru giden gerilimde yeni gelişme. İran'ın ABD'yi ülkede istememesi üzerine Trump, İran'ı açık açık tehdit etmişti. İran da bu tehdide Çin ile cevap verdi. Ayrıca İran hükümeti, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için gereken mekanizmayı hazırladıklarını açıkladı. Öte yandan gelen son dakika haberine göre; ABD'nin tüm komutanları ve Pentagon'un tüm yetkilileri terörist ilan edildi.

Son dakika haberine göre; İran ve ABD arasında restleşmeler sürüyor. Iran Parlamentosu'nun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararından sonra Trump, Iran'ı 'Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımları uygularız' şeklinde tehdit etmişti. Bu tehdide Iran'ın karşılığı çok sert oldu. Iran Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD'nin 'ticaret savaş'ı halinde olduğu Çin kozunu kullandı ve 'Çin ile yaptığımız anlaşmayı tereddütsüz olarak uygulayacağız' dedi. Son bir haftada yaşanan bu durum '3. Dünya Savaşı'nın ayak sesleri olarak yorumlandı..

Iran Başbakanı Adil Abdulmehdi, Çin'in ülkesinin önemli ve güçlü ortağı olduğunu belirterek, bu ülkeyle geçen yıl imzalanan anlaşmaları tereddütsüz şekilde uygulayacaklarını açıkladı.

Basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Başbakan Abdulmehdi, Çin'in Bağdat Büyükelçisi Zhang Tao ile başkentteki Başbakanlık Konutu'nda görüştü.

Görüşmede, ABD güçlerinin Iran'taki varlığını değerlendiren Abdulmehdi, "ABD, DEAŞ'la mücadelemizde çaba sarf etti ancak Iran'ın çekişme sahası ve buna taraf olmasını istemiyoruz. ABD, İran hükümetinin kararıyla burada bulunuyor ve çekilmesi kararını da İran aldı. İran hükümetinin güçlü olması Amerika'nın da çıkarınadır." ifadelerini kullandı.

"Çin, önemli ve güçlü bir ortağımız"

Abdulmehdi, İran ve Çin ilişkilerine dair ise şunları kaydetti:

"Çin, önemli ve güçlü bir ortağımız. Çin ile anlaşmak artık kamuoyu meselesi oldu. Halkımız bunun önemini açık şekilde idrak ediyor. Çin ile yaptığımız anlaşmayı tereddütsüz olarak uygulayacağız. Çin'in de bizi uluslararası mahfillerde desteklemesini bekliyoruz. Çin, tüm İranlıların dostu olarak kalacak."

Çin Büyükelçisi de İran hükümetini desteklemeye devam edeceklerini ve ülkenin yeniden imarına katkıda bulunacaklarını söyledi.

İki ülke arasındaki anlaşmanın uygulanmasından yana olduklarını aktaran Tao,İran ile güvenlik ve askeri alandaki iş birliğini artırmak istediklerini kaydetti.

İran Meclisi, ABD güçlerinin İran'dan çıkarılması yönünde karar almıştı. Meclis, söz konusu kararın uygulanmasının yükümlülüğünü ise hükümete vermişti.

ABD'nin, söz konusu karara karşı İran'a yaptırım uygulayabileceği belirtiliyor. Böyle bir dönemde Abdulmehdi'nin, Çin'in Bağdat Büyükelçisi ile görüşmesi ise dikkatleri çekti.