Geçen cuma Kandil'e gidip 2 gün kalan 4 İranlı komutanın aracı, dönüş yolunda kaza geçirdi. Kazada İranlı iki komutan hayatını kaybetti. Tahran, kazaya ilişkin bir açıklama yapmadı.

PKK'nın Kandil yöneticileri görüşmeye giden İran Askeri istihbarat komutanlarının içinde bulunduğu araçın Kandil dönüşü kaza yaptığı ve iki askeri yetkilinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Kaza yapan araçta bulunan askeri yetkililerin niçin ve neden Kandil'e gittiği konusunda İranlı yetkililer sessiz kalmayı tercih ediyor.

2 GÜN KANDİL'DE KALDILAR

Hükümetin başlattığı Çözüm sürecinin en başından bu yana PKK'nin silahları bırakmasına karşı çıkan ve 1992-1999 arasında açık destek veren İran, BDP-İmralı ve Kandil arasındaki görüşme trafiğinin ardından sürecin rafa kaldırılması için girişimlerini sürdüren İran Askeri İstihbarat yetkililerinin cuma günü Kandil'deki PKK yöneticileri ile bir araya geldiği ve iki gün süren görüşmeler gerçekleştirdiği Kandil'den Urmiye'ye dönüş yapmak isterken askeri yetkililerin içinde bulunduğu aracın kaza yaptığı ve araçta bulunan 4 askeri yetkiliden 2'sinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

SON 1 YILDA 6 ZİYARET

Son bir yıl içinde Kandil yönetimi ile 6 kez görüşen, İran'ın dış politikadaki kirli işlerinin organizatörü ve aynı zamanda Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani, Kandil yöneticilerine Kuzey Irak'taki Türk askeri üslerine yönelik ve Türkiye'de yeniden çatışma sürecinin başlatılması için baskı yaparken, İran askeri istihbarat yetkililerinin Kandil'e sıklıkla ortaya çıktı. Son olarak kazada ölen İranlı askeri yetkililer konusunda İran'ın ne diyeceği merak ediliyor.

ÖZERKLİĞİ TANIRIZ

Ekim ayında Kandil'e giden Kasım Süleymani'nin, (üstte) PKK ile yaptığı görüşmeyi Yeni Şafak duyurmuştu. Ziyaretinde PKK ele başları ile görüşen Süleymani, çözüm sürecinin sonlandırılması karşılığında Suriye'deki Özerk Kürt bölgesini tanıma vaadinde bulunmuştu. Süleymani Irak'taki Türk üslerinden rahatsız olduğunu da ortaya koymuştu.