Irak'ta Musul'u işgal etmesiyle bir anda dünya kamuoyunda öne çıkan ve Bağdat yönetimi için ciddi tehdit oluşturan radikal İslamcı terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) ilgili yeni bilgiler gün ışığına çıktı. İstihbarat birimleri, IŞİD'in elinde Türkiye'den çalınarak yasadışı yollarla Suriye'ye geçirilmiş ve silahlandırılarak yeniden düzenlenmiş bine yakın aracın bulunduğunu tespit etti.

Milliyet'in aldığı bilgiye göre; Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Türk istihbarat birimlerince hazırlanan raporlarda, IŞİD'le ilgili önemli tespitlere yer verildi. IŞİD'in elinde Türkiye'den çalınarak yasa dışı yollarla Suriye'ye geçirilmiş bine yakın aracın olduğu tespit edildi. Bu araçların büyük çoğunluğunun kamyonet ve panelvan tipinde olduğu belirlendi. Bunların yanı sıra terör örgütünün elinde Otomobil, kamyon ve TIR'ların da bulunduğu ifade edildi. Ancak bunların sayısının panelvan ve kamyonetlere göre azınlıkta olduğu belirtildi.

Terör örgütünün ayrıca Irak, İran, Lübnan, Ürdün, Kuveyt ve Sudi Arabistan'dan da çalıntı araç temin etmek için faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Ancak örgütün araç ihtiyacının büyük kısmını Türkiye üzerinden karşıladığı tespitine yer verildi.

IŞİD, OTO HIRSIZLIK ŞEBEKELERİNİ TAŞERON OLARAK KULLANIYOR

IŞİD'in bu araçları temin edebilmek için ise Türkiye'deki oto hırsızlık şebekelerini para karşılığında taşeron olarak kullandığı belirlendi. IŞİD'in taşeron çetelerle "aracı" olarak tabir edilen kaçakçılar üzerinden irtibat kurduğu belirlendi. IŞİD'in, "aracılar" üzerinden bu şebekelere ihtiyacı olan araç tipi, miktarı ve modeli kadar sipariş verdiği anlaşıldı. Taşeron oto hırsızlık örgütlerinin de büyük şehirler ve sınır illeri başta olmak üzere bu araçları çaldıkları anlaşıldı. Çetelerin, çaldıkları araçlara sahte ya da aynı marka ve renkteki başka araçlara ait sahte plakalar taktıkları belirlendi.

ARAÇLAR, Hatay BAŞTA OLMAK ÜZERE SINIR İLLERİNE GÖTÜRÜLÜYOR

Şebekelerin bu araçları daha sonra çeşitli güzergahları kullanarak Hatay başta olmak üzere sınır illerine götürdüğü tespit edildi. Şebekenin, bu araçlara sahte ya da klonlanmış plaka taktığı için otoban yollarını kullanmakta bir sakınca görmeyerek rahat hareket ettikleri anlaşıldı. Hırsızlık şebekelerinin bu araçları Hatay ve diğer illere getirdikten sonra "aracılara" teslim ettikleri kaydedildi. Aracıların, taşeron çetelerden satın aldıkları bu araçları daha sonra IŞİD'e sattığı tespit edildi.

EYLEMİN TÜRÜNE GÖRE DİZAYN

IŞİD'in panelvan ve kamyonet tipinde olan araçları olası eylemlerde kullandığı raporlara yansıdı. Gerçekleştirilecek eylemin türüne göre aracın yeniden dizayn edildiği keydedildi. Kamyonet türündeki araçların genellikle üzerine ağır silahlar yerleştirildiği, panelvan tipindeki arnaçların ise bombalı eylemlerde kullanıldığı ifade edildi. IŞİD'in TIR ve kamyonları genellikle ağır silah ve mühimmatların nakliyesinde, otobüsleri ise militanların taşınmasında kullandığı belirlendi.

1800 ARAÇ GEÇTİ, 1000'İ IŞİD'İN ELİNDE

Elde edilen verilere göre, 2013'ten bu yana Suriye'ye bu yolla bin 800'e yakın aracın geçirildiği değerlendirildi. Bu araçların IŞİD, El Kaide ve unsurları başta olmak üzere çeşitli terör örgütlerine satıldığı belirlendi. Bu araçlardan bine yakınının ise IŞİD'in elinde olduğu kaydedildi.

TÜM GÜVENLİK BİRİMLERİNE UYARI YAZISI GÖNDERİLDİ

Emniyet ve Jandarma kuvvetleri, bu araçların Suriye'ye geçirilmesini engellemek için yoğun çaba sarf ediyor. Türkiye genelindeki tüm güvenlik birimlerine gönderilen uyarı yazısında "Suriye'deki iç savaş nedeniyle oluşan güvenlik zaafiyetinin en aza indirilerek bu araçların geçişinin engellenmesi yönünde hassas davranılması" istendi. Güvenlik birimlerinden ayrıca, bu araçların Türkiye içinde olası terör eylemlerinde kullanılabileceği istihbaratına karşın da uyarıldı. (Kaynak: Milliyet)