Ahmet Davutoğlu'nun Gazze'ye yapacağı ziyaret öncesi yaptığı basın açıklamasından konu başlıkları şöyle:

- Gazze için diplomasi trafiği yürütüyoruz. Taraflar arasındaki görüş ayrılığını gidermek için yoğun çaba sarf ediyoruz.

- Gazze halkına buradan da sesleniyorum: Hiçbir zaman kendilerini yalnız hissetmemelidirler.

- 2008 yılında İsrail yine benzer durumlarda bir saldırı düzenlemişti biliyorsunuz. O zaman da İsrail seçimlerinden 1 ay önce, ABD seçimlerinden 1 ay sonra böyle bir saldırı yapma gereği durmuştu. Yeni Amerikan yönetimi için bir baskı oluşturma isteğini o zaman da duymuştu. Ama bugün artık bölgede 2008 şartları yoktur.

- Birinci amacımız, Gazze halkıyla dayanışmamızı göstermektir.

- Mümkünse en kısa zamanda bir ateşkes sağlanması için görüşmeler yapacağız.

- Ve elbette en önemlisi, bütün dünyaya artık Filistin meselesini anlatmanın vakti gelmiştir. Artık Gazzeliler'in insanlık onuruna uygun yaşama zamanı gelmiştir.

- Sayın Clinton'la son 3-4 gün içinde sık sık görüştüm. Üzerinde çalıştığımız ateşkes planı çerçevesinde sürekli temas halindeydik.

- Sağlanacak ateşkesin kalıcı olması lazım ve ablıkanın kalkması lazım ki, bölge normalleşsin.

- Birkaç günlük ya da birkaç aylık ateşkeslerin ne kadar kırılgan olduğunu hep birlikte görüyoruz.

- Kalıcı adımlar, Filistin'de 1967 sınırlarına sahip, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin doğması, yaşaması ve yaşamasının garanti altına alınması şarttır.

NATO'ya patriot başvurusu

- Türkiye-Suriye sınırı aynı zamanda NATO sınırı olduğu için, NATO'nun üyelerinin sınırlarını korumak konusunda böyle bir araç sağlaması normaldir.

- Müzakerelerin sonu gelmiştir. İnşallah istişareler belirli bir noktaya geldiğinde bu NATO'ya müracaat yapılacaktır. Bu, riskleri minimize edecek tedbirler arasındadır.

- Sayın başbakanın da söylediği gibi, son aşamaya gelinmiştir.

İsrail'in kara tatbikatı

- İsrail'in bu tehditini tabii kaygıyla karşılıyoruz. Tüm dünya bu tehditi tepkiyle karşılamaktadır. Böyle bir girişim, ancak İsrail'in uluslararası toplumdan daha da izole edilmesinden başka bir işe yaramaz.

- Hiçbir gerekçe, sivillerin bu kadar yoğun olduğu bir bölgeye bu kadar yoğun bombalamayı haklı gösteremez.