ABD'nin Boston kentinde 3 kişinin öldüğü ve 170'den fazla kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

Boston polisi, görüntülerini basına dağıttıkları şüphelilerden birinin öldürüldüğünü, diğerinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Şüpheliyle girilen çatışmada bir polis memurunun yaralandığı belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiye göre şüphelilerin isimleri Dzhokhar A. Tsarnaev (19) ve Tamerlan Tsarnaev (26). ABD'ye 2000-2003 yılları arasında geldikler düşünülen kardeşlerden 26 yaşınaki Tamerlan Tsarnaev'in, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

Boston'ın Watertown bölgesinde, hayatta olan kardeşin yakalanması için evlerde tek tek arama yapılıyor. Yetkililer, bombalamanın arkasında radikal İslamcı görüşlerin yattığını düşünüyor.

BEYAZ ŞAPKALI KAYIP

Boston polisi, zanlılardan beyaz şapkalı olanın kayıp olduğunu belirterek, "silahlı ve tehlikeli" uyarısında bulundu.

'BEN DE SİZİ ÖLDÜRECEĞİM'

Operasyon yapılan bölgede polis, halktan kapılarını kilitleyerek evlerinde kalmalarını istedi.

Hayatta olan şüpheli Dzhokhar A. Tsarnaev'in Boston'ın Watertown banliyösündeki bir evde saklandığını düşünen polis, kimsenin evinden çıkmamasını ve halkın kapılarını kilitleyerek evlerinden ayrılmamasını istedi. Polis, güvenlik güçleri mensubu olmayan kişiler dışında kimsenin evlere alınmaması gerektiğini belirtti. İnsan avı, ilk olarak Waterfront'ta ilan edilirken, Boston Emniyet Müdürü Ed Davis daha sonra 'tüm şehrin' evinden çıkmamasını istedi.

CNN, Waterfront'ta şüphelinin saklandığı düşünülen evlere 'bubi tuzağı' riski nedeniyle operasyon düzenlenmediğini belirtti.

Boston polisinin peşine düştüğü 19 yaşındaki Dzhokhar A. Tsarnaev ise internette yayımladığı mesajda, "Hepinizi öldüreceğim. Siz kardeşimi öldürdünüz" ifadesini kullandı.

OBAMA'YA BİLGİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın gece uyandırılarak, Boston'daki "insan avı" konusunda bilgilendirildiği belirtildi. Obama'ya Boston maratonu saldırısını düzenleyen şüphelilerden birinin öldürüldüğü bilgisi de verildi.

İŞTE SALDIRGANLAR

Amerikan NBC televizyonu, Massachusetts'in Cambridge kentinde yaşayan 19 yaşındaki Dzhokhar Tsarnaev'in Rusya, 26 yaşındaki ağabeyi Tamerlan Tsarnaev'in ise Kırgizistan doğumlu olduğunu belirtti.

Dzhokhar Kırgızistan'da doğdu, sonra ailesi ile birlikte Dağıstan'a göçtü. 1999-2001 yılları arası Dağıstan'da okuduğu öğrenilen Dzhokhar'ın, 2011'de burs kazandığı ve Cambridge Rindge & Latin School mezunu olduğu belirtildi.

Dzhokhar, Rusya'nın Facebook'u olarak bilinen "Vkontakte" sitesindeki sayfasında yaşadığı şehri Boston, dini inancını ise Müslüman olarak seçmiş. Siteye en son cep telefonundan saat 04.04’te giriş yaptığı da görülüyor.

AĞABEY DE BOKSÖRMÜŞ

Ağabey Tamerlan Tsarnaev'in ise 26 yaşında bir boksör olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz yıl fotoğrafçı Johannes Hirn'e bir röportaj ve fotoğraf veren Tamerlan, "Bir tane bile Amerikan arkadaşım yok, onları anlamıyorum" demiş.

Tsarnaev'in aslen Çeçenistanlı olduğu ama 2007 yılında ABD'de yasal ikametgah aldığı bildirildi.

Tamerlan'ın sonradan Müslümanlığı seçen yarı Portekizli yarı İtalyan kız arkadaşını dövdüğü için 2009 yılında tutuklandığı da ortaya çıktı. Hirm'ün fotoğraflarında da Tamerlan'ın kız arkadaşıyla olan kareleri yer alıyor.

MUAMMER GÜLER'DEN AÇIKLAMA

 İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston’daki saldırının faillerinden ölü olarak ele geçirilen zanlının 2003 yılında 10 gün Türkiye’de kaldığını açıkladı.

Bakan Muammer Güler, Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı’nın yapıldığı Swissotel’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boston’daki saldırıyla ilgili konuşan Bakan Güler, “15 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston kentinde maratonun bitiş çizgisine yakın yerde meydana gelen patlamada 3 kişinin öldüğü 170’e yakın kişinin yaralandığı ifade edilmişti. Amerikan polisinin bu operasyonla ilgili olarak bu sabah bir operasyon yaptığı, 1 kişinin ölü ele geçirildiği, ele geçirilen kişilerin ikisinin Çeçen asıllı kardeş olduğu ve bunların bazı televizyonların veya haber kaynaklarının iddialarına göre Türkiye’den ABD’ye giden iki kardeş olduğu ifadesi yer aldı. Bu konuyla ilgili olarak derhal ilgili birimlere gerekli incelemeyi yaptırdık. İki kardeşten Tamerlan Tsarnaev isimli kişinin 1986 doğumlu olduğu, Kırgız pasaportuyla 9 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul’dan giriş yaptığı, 19 Temmuz 2003 tarihinde de Ankara’dan çıkış yaptığı anlaşılmıştır” şeklinde konuştu.

Operasyonda sağ olarak ele geçirilen Tamerlan Tsarnaev’in kardeşi olduğu ifade edilen Dzhokhar A. Tsarnaev’in ise Türkiye’ye giriş çıkışı olmadığının anlaşıldığını anlatan Güler, “1986 doğumlu Tamerlan Tsarnaev’in yani ölü ele geçirilen kişinin beraberinde 1988 doğumlu Bela, 1990 doğumlu Aleyna ve 1967 Maret isimli aynı soyadları taşıyan kişilerin de 9 Temmuz’da giriş yapıp, 19 Temmuz’da çıkış yaptıkları anlaşılmıştır. Yani aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik” diye konuştu.

Bakan Muammer Güler, Tamerlan Tsarnaev’in 10 sene önce 10 günlük bir süre ile Türkiye’ye geliş-gidişinden başka bir kayıt ve bilgi olmadığını ifade ederek, “10 sene önce gelmişler, 10 gün kalıp ayrılmışlar. Ölü ele geçirilen Tamerlan Tsarnaev isimli kişi. Bazı Amerikan kaynaklı televizyon veya internet haberlerinin bu konuyla ilgili farklı iddialar var. Türkiye’de oturdukları, buradan gittikleri gibi. Böyle bir konu söz konusu değil. Ayrıca emniyet yetkililerimiz FBI yetkilileriyle, Amerikan yetkilileriyle de bu konuda bilgi paylaşımında bulunmuşlardır” dedi.