Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütünün 2012'yi final yılı ilan ederek hâkimiyeti altına almayı hedeflediği Şemdinli'de benzersiz bir operasyon icra etti.

Çok gizli tutulan ve hazırlık aşamasıyla birlikte 4 ay süren bu operasyonla PKK'nın daha sonra ülke geneline yayılabilecek "hâkimiyet" hedefleri de ortadan kaldırıldı. 400 kilometre uzunluğundaki alanın kuşatıldığı iddia edilen Şemdinli'de TSK hem istihbarat, hem planlanması hem de uygulanması açısından daha öncekilerden benzersiz bir operasyon gerçekleştirdi. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM), Genelkurmay Başkanlığı'ndan aldığı bilgi ve belgeler doğrultusunda "Şemdinli'de ne olduğuna" dair çarpıcı bir rapor hazırladı. TSK'nın bölgede 11 gün boyunca sürdürdüğü operasyonun detayları anlatılan raporda terör örgütünün Şemdinli'de ne yapmak istediği ve operasyon sonrasında yediği büyük darbeye yönelik istatistik bilgiler verdi. BİLGESAM'ın raporuna göre, örgütün Şemdinli'de 400 kilometrelik bir alanı kendi hakimiyetine aldığı iddiası tamamen propagandaya yönelikti. Şemdinli'de asıl yaşanan, daha önce hiç kullanılmayan yeni operasyonel taktiklerle bölgeyi teröristlerden temizlenmiş olması.

NEDEN ŞEMDİNLİ?

Operasyon öncesi, Operasyon icrası ve Operasyon sonuçları olmak üzere 3 bölümde analiz edilen Şemdinli Raporu'nda mayıstan itibaren yaşanan gelişmeler özetlendi. TSK'nın terör örgütüne karşı başarısız olduğuna ilişkin eleştiriler de bu raporla geçerliliğini yitirdi. PKK'nın "final yılı" ilan ettiği 2012'de, başta Irak ve Suriye'de yaşanan olaylar olmak üzere, bölgesel dengelerde oluşan değişimler nedeni ile stratejik hedeflerine ulaşma konusundaki beklentileri arttı. Türkiye'de sözde kurtarılmış bölgeler kurabileceğini değerlendiren terör örgütü, halkın üzerinde duygusal boyutta etki yapacak ve bir güven bunalımı oluşturacak kadar "sansasyonel" eylemlere yöneldi. Yaklaşık bir yıldır büyük bir baskı altında bulunan, özellikle "Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Siirt, Şırnak" kırsalında kesintisiz devam eden operasyonlarla hedeflediği eylemleri yapamayan ve psikolojik olarak yıpranan terör örgütü; kendine çıkış kapısı olarak, hem yurtdışı kamplara yakın olan, hem de amaçları için uygun olduğunu değerlendirdiği Şemdinli bölgesini seçti.

HALK "HAYIR" DEDİ

Alt kadrolara, halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek için kesin talimat verildi. Şemdinli'deki vatandaşlar silahlandırılmaya çalışıldı. Ancak, halk, tarihi bir tepki göstererek, baskı altında olmasına rağmen örgüte "Hayır" dedi. Güvenlik güçlerine istihbarat verdi. Mayıs 2012'de TSK tarafından Irak'taki kamplara yönelik basına yansımayan bir sınır ötesi operasyon icra edildi. Operasyonda geçmişten farklı olarak teröristler, güvenlik güçleri ile çatışmaya girmek yerine ısrarla temastan kaçındı. Ve hiç çatışma yaşanmadı. Bu gelişme TSK tarafından "Dikkatle değerlendirilmesi gereken bir durum" olarak yorumlandı ve istihbarat unsurları bölgeye kaydırıldı. İstihbaratlar doğrultusunda hazirandan itibaren Şemdinli'de keşif ve hedef tespit çalışmalarına başlandı. Bu dönemde önemli bir istihbarat başarısı da Şemdinli civarındaki terörist grupların telsiz çevrimlerinin başarılı şekilde çözülmesi oldu. 70 farklı telsiz kodu tespit edildi ve düzenlenecek bir eyleme katılmak için 200- 350 civarı teröristin bölgeye geldiği değerlendirmesi yapıldı. Ağustosta Genelkurmay Karargâhı'nda gizli bir toplantı düzenlenerek, büyük bir operasyonun taktikleri belirlendi.

İLKLERİN OPERASYONU

8 Eylül akşamı başlayan Şafak Operasyonu'nda birçok ilk uygulandı. TSK'nın kara ve hava unsurları ile Özel Kuvvetler müşterek ve birbirleriyle sürekli haberleşerek görev yaptı. İlk aşamada farklı bir taktik uygulandı. 1.5 aydır çok gizli bir şekilde belirlenen hedefler lazerlerle işaretlendi ve F-16'lar tarafından vuruldu. Örgüt ilk şoku yaşadı ve kontrolsüz bir şekilde araziye dağıldı. Dağılan grupları büyük bir bölümü Özel Kuvvetler'ce etkisiz hale getirildi. İkinci aşamada piyade ve topçu birlikleri devreye girdi. Bu birlikler kaçış noktalarını tuttu. Yine bu aşamada operasyon bölgesinin tamamında karadan bir keşif ve gözetleme ağı kuruldu. İHA'ların havadan, yerdeki unsurların karadan yaptığı gözetleme sayesinde uçaklar tarafından ağır darbe yiyen, bu nedenle araziye dağılan terörist grupların yerleri bir bir tespit edildi. Bu aşamada, şehit ve yaralı verilmedi.

YAKIN TAKİP TAKTİĞİYLE BAŞARI

Yerleri tespit edilen gruplara Özel Kuvvetler gece indirme harekâtı yaptı. Sabah saatlerinde de Jandarma Özel Harekât devreye girdi. Uçar birliklere operasyona destek verildi. Örgüt, bu harekâtla ikinci şoku yaşadı. Komandolar 4 gün boyunca arazide kaldı. 13 Eylül günü çatışmaların yoğunlukla yaşandığı Gomane Tepe, bir komando bölüğü tarafından kontrol altına alındı. Çatışmada 10 terörist öldürüldü, 3 personel şehit oldu. Operasyonun 6'ncı gününde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Şafak Operasyonu'nu yerinde izledi.

BOZGUN VE KAÇIŞ

4 gün aralıksız süren çatışmalarda sürekli temastan kaçan terör örgütü mensuplarını, kaçırmamak amacıyla "yapışan" birliklerin ısrarlı takibi sonucu operasyon bölgesi yaklaşık 3 kilometre kuzeybatıya doğru kaydı. Bu son darbeyi de yiyen gruplar iyice dağıldı ve panik içinde toplu olarak operasyon bölgesinden kaçmaya çalıştı. Teröristler bu kez, F-16'ların ve havadan yere güdümlü füze atma kabiliyetine sahip taarruz helikopterlerinin atışları ile etkisiz hale getirildi. Teröristlerin "bozguna uğraması" olarak adlandırılabilecek bu son aşamada, 3 personel şehit oldu. 62 terörist etkisiz hale getirildi. 8 gün süren çatışmalar sonunda tükenme noktasına gelen örgüt mensupları, 16 Eylül öğleden sonra, Irak'ın kuzeyindeki kamplardan personel ve mühimmat takviyesi istedi. Kuzey Irak'tan bölgeye mühimmat getiren terörist grup da (7 terörist ve 12 katır) İHA'larla tespit edildi ve sınır ötesi hava operasyonuyla etkisiz hale getirildi.