Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen PKK davasında tutuklu yargılanan 9 sanıktan biri olan ve önceki ifadesinde "PKK'nın elektrik üreten barajı var" diyen Mehmet Acar, duruşmada Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz'ın sorusu üzerine barajının yerini açıkladı.

Çobanlık yaparken, 2 yıl önce PKK tarafından kandırılarak dağa götürüldüğünü belirten 'Tolhildan' kod adlı 23 yaşındaki Mehmet Acar, "Baraj Kuzey Irak'taki Hakurk yakınlarında. Elektrik enerjisi üretilen baraj Irak devletine değil, PKK'ya ait" dedi.

Ağrı Emniyet Müdürlüğü, 8 Aralık 2011 günü Hamur'un Yuvacık köyü Keleşkom mezrasında saklandığı öğrenilen 'Serkeş' kod adlı PKK'lı Zafer Zal'ı düzenlenen operasyonla uyurken yakaladı. Dağlıca, Hantepe, Gediktepe sınır karakollarına düzenlenen ve 27 şehit verilen 3 PKK saldırısına katıldığ öne sürülen Tendürek sorumlusu Zafer Zal'ın itirafları sonucu, grubunda bulunan İbrahim Tikan, Mehmet Acar ile yardım ve yataklık eden 6 köylü tutuklandı.

Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisini tasarlayarak öldürmek, nitelikli yağma, terör örgütüne silah sağlamak' suçlarından Zafer Zal ile arkadaşları, 3'ncü kez hakim karşısına çıktı. Van'ın Başkale İlçesi'nde yaşadığını ve hayvan otlatırken PKK'lılar tarafından dağa götürüldüğü iddianamede yer alan Mehmet Acar, sorgusunda, "15 kişinin görevi sığınak ve tünel kazmaktı. Kampta kazı işlerini hilti ile yapıyorduk. Elektriği örgüte ait barajdan alıyorduk. Barajın sorumlusu 'Brindar' kod adlı kişiydi. Kampın bulunduğu noktaya hava saldırısı yoktu ama yakın bölgelere oluyordu" demişti.

'BARAJI KENDİLERİ YAPTI, İŞLETİYORLAR'

Hakkında 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 24 yıldan 65 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Acar'la Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz arasında dünkü duruşmada şu diyalog geçti:

Hakim: İfadende bir barajdan bahsediyorsun. Nerede bu baraj?

Sanık: Kuzey Irak'taki Hakurk kampında.

Hakim: Kim kurdu?

Sanık: Örgüt.

Hakim: Peki barajı Irak hükümeti mi verdi?

Sanık: Kendileri yaptılar ve işletiyorlar.

'TÜRK VE KÜRT HALKI ORTAK YAŞAYABİLİR'

Sanıklardan İbrahim Tikan ise duruşmada Kürtçe savunma talebinin kabul edilmediğini belirterek şöyle dedi:

"Ne gerilla ölsün ne de asker. Türk ve Kürt halkı nasıl ortak yaşamışsa bundan sonra da yaşayabilir. Bu Malazgirt'te kanıtlanmışsa, Mustafa Kemal Kürtler'le ortak olup Türkiye'yi işgal eden dış güçlere mücadele etmişse, Çanakkale'de, Trakya'da, Karadeniz'de, Misakı Milli sınırlarında savaşmışsa bundan sonra da birlikte olunabilir. Türkler bu topraklara gelmeden önce Kürtler vardı."

TUTUKLULARA YİYECEK VERİLMESİ SAVCIYI KIZDIRDI

Mahkeme sanıkların tutukluluk durumlarının devamına karar verirken duruşmayı erteledi. Duruşma sonrası sanık yakınları tarafından getirilen yiyecek ve içecekler tutuklulara verilmek istendi. Cezaevinden gelen uzman çavuş tarafından alınan yiyecekler Savcı Hüseyin Ayyayla'yı sinirlendirdi.

Savcı Ayyayla, "İçerisinde esrar, eroin herşey olabilir. Niye alıyorsun, yasak" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine yiyecekler ailelere iade edildi.