Avro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB liderleri bugün ve yarın AB anlaşmasında değişiklik ve diğer önlemleri değerlendirmek için biraraya geldiğinde, İngiltere’nin, Avro Bölgesinin borç krizinin aşılmasında sağlam bir çözüm bulunmasının önünde durmayacağını umduğunu söyledi.

Juncker, France İnfo radyosuna verdiği demeçte, avronun tehdit altında olmadığını, AB hükümetlerinin, borç krizinin aşılmasında çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

İngiltere’nin, Avro Bölgesi’nin borç krizinin üstesinden gelmek için gerekli AB anlaşması değişiklikleri ve diğer önlemlerin yolunda durmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Juncker, "Bir anlaşma olmalı. Avronun kendisi asla riskte değil" diye konuştu.

Juncker, "Sağlam bir anlaşmaya ihtiyacımız var. AB üyesi 27 ülkeyi bağlayan bir anlaşma istiyorum, ancak 27 ülke arasında bizimle yola devam etmek istemeyen ülkeler ortaya çıkarsa, bunu 17 (Avro Bölgesi üyesi) ülkeyle yapacağız.

İngiltere’nin, diğerlerinin yapması gerekenleri yapmayacağını söylemek için tüm sayfaları bir kenara atmasını istemiyorum. Bunu kabul etmeyeceğim" dedi.

Avro Bölgesinde eurobond adıyla ortak tahvil çıkarılmasının bölgenin krizinin halledilmesinde çözüm olup olmayacağı sorusuna Juncker, bunun, uzun vadede olmasa bile düşünülmesi, gelecek aylarda ya da Avro Bölgesi’nde mali politikanın yakın koordinasyonundan önce ortaya konulması gereken birşey olabileceği yanıtını verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), 15 Avro Bölgesi ülkesinin kredi notlarını muhtemel indirim için negatif izlemeye almasını da değerlendiren Juncker, "kredi derecelendirme kuruluşlarının gaddarlığının kendisini affalattığını, ancak S&P’nin açıklamasının zamanlamasının, kasti değil kazara olduğuna inanmayı istediğini" kaydetti.

Juncker, "S&P’nin sözcüsü değilim, ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığından sonra söyleyebilirim, bir parça baskı tatsız, fakat bu baskı kuruluşlar uyarılarını yapmamış olsaydı bile mevcut olacaktı" dedi.

AB liderleri, yarın düzenlenecek resmi zirveden önce bugün Brüksel’de akşam yemeğinde biraraya gelecek.