Türkiye, büyükelçiliğinin bulunduğu 142 ülkeden 37’sinde kadın büyükelçiler ile temsil ediliyor. Dünyanın en zor bölgelerinde Türkiye’yi temsil eden kadın büyükelçiler mesleklerindeki uzun yolculuğun kapılarını Milliyet’e açtı.

Türkiye’nin Lusaka Büyükelçisi Şebnem İncesu, Muskat Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer, Podgoritsa Büyükelçisi Songül Özan ve Kigali Büyükelçisi Burcu Çevik görev yaptıkları ülkelerdeki çalışmalarını, Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapmanın ne gibi zorlukları olduğunu, bu alanda kadınlara yönelik “yapamazsın, zor, erkek işi” kalıplarını nasıl yıktıklarını  Milliyet’e anlattı.

Erdoğan heyecanı

Kadın erkek ayrımının temel sebebinin, geleneksel ve tarihi özelliklerden kaynaklandığını söyleyen, Türkiye’nin Lusaka Büyükelçisi Şebnem İncesu, “1991’de Bakanlığa girdiğimde 14 kız 14 erkek olmak üzere 28 kişi alınmıştı, bunu büyük bir gururlu söylerim. Bakanlık tarihinde bir ilkti. Kadın erkek eşitliği sayısal anlamda da öne çıkmış oldu. Toplumlar ilerledikçe açık toplum kavramı da genişliyor. Türkiye de bu gelişmeleri yakından takip ediyor” dedi.

2,5 yıldır Zambiya’da görev yapan İncesu, “Zambiya, Afrika’nın en kolay uyum sağlanabilecek ve yaşanabilecek ülkesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zambiya ziyareti büyük bir heyecan yarattı. En önemli gelişme ise Türk Hava Yolları’nın doğrudan seferlerine başlaması oldu, ulaşımın kolaylaşmasıyla Zambiya’nın beklentisi daha fazla Türk yatırımcıların gelmesi. Ekonomik ve ticari yatırım kadar insana yatırım da çok önemli. Afrika’da çok büyük bir genç nüfus var, mesleki eğitimleri çok önemli. Türkiye ise, eğitim burslarıyla önemli bir katkı sunuyor” diye konuştu.

‘Devrim oluyor’

Türkiye’nin Muskat Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer, kadının birçok şapkayı beraberinde taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Dışişleri Bakanlığı’nda bir devrim gerçekleşiyor. En son yapılan kariyer meslek memurluğu sınavında alınan 78 memurun 34’ü kadın. En zor bölgelerde kadın büyükelçilerin görev yaptığını görüyoruz” dedi. Usluer, Türkiye-Umman ilişkileriyle ilgili olarak, “Türkiye ve Umman ilişkileri ise son derece sorunsuz. Umman’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı iki katına çıktı ve artışını sürdürüyor. Uçuşların haftanın her günü yapılmaya başlanmasıyla, Ummanlılar Türkiye’ye akın akın geliyorlar. Son yıllarda işbirliği alanlarımızdan en önemlisi ise, öne çıkan savunma sanayisi” ifadelerini kullandı.