13 ilin büyükşehir olmasını içeren Büyükşehir Yasası onaylanana kadar yasayla kapatılması beklenen 33 belde belediyesi, aradaki 24 günde birleşerek kapanmaktan kurtuldu. Belediyeler Genel Kurul’da kabul eden yasayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in 11 gün sonra Köşk’e göndermesini, Cuhmurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise yasayı 13 gün sonunda onaylamasını bir ‘fırsat’a dönüştürmüş oldu. Yasayla kapanacakken birleşmelerle nüfusunu 2 binin üzerine çıkaran ve kapanmaktan kurtulan 33 belediyeden 20’si Ak Parti, 5’i MHP, 2’si CHP, 2’si SP, 3’ü DSP ve 1’i bağımsızlara ait.

Zamanı kullandılar

Büyükşehir düzenlemesi, 12 Kasım’da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı. TBMM Kanun ve Kararlar Başkanlığı, Genel Kurul’da kabul edilen 39 madde ve 67 sayfa olan yasayı teknik incelemeye aldı. Yasa 11 gün TBMM’de kaldı. Bu sürede yasaya itiraz eden muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Gül’e çıktı ve çekincelerini dile getirdi; kulislerde ise yasanın bu nedenle bekletildiği konuşuldu. TBMM yetkilileri ise yasanın incelemesinin 10 gün sürmesinin bu iddialarla ilgili olmadığını 67 sayfalık ek çizelgeli tasarının, teknik açıdan hata yapılmaması için detaylı incelemeye alındığını açıklamıştı. Yetkililer, tutanakların okunması ve çizelgelerin gözden geçirilmesinin zaman aldığını belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Gül ise kendisine 23 Kasım’da iletilen ve CHP ile MHP’nin Meclis’e iade etmesi çağrısında bulunduğu yasayı, 13 gün sonra onayladı. bu 24 günlük arada nüfusu 2 binin altında olduğu için kapanacağı kesinleşen belde belediyeleri, zamanı lehlerine kullandı. Birçok belde belediyesi 33 belediye altında birleşerek nüfuslarını 2 binin üzerine çıkardı ve kapanmaktan kurtuldu.

Çiçek’in memleketi önde
Yasayla kapanacakken birleşmelerle kapanmaktan kurtulan 33 belediyeden 20’si Ak Parti, 5’i MHP, 2’si CHP, 2’si SP, 3’ü DSP ve 1’i bağımsızlara ait. En çok birleşmeyi gerçekleştirerek kapanmaktan kurtulan belediyelerin başında TBMM Başkanı Çiçek’in memleketi Yozgat 7 belediye ile başı çekiyor.
Çiçek’in memleketinde birleşen belediyeler Oluközü, Ovakent, Yenipazar, Araplı, Eymir, Gülşehri, Karakız. Bu arada yasada kapatılmayacak olmalarına rağmen çevrelerinde kapanacak olan belde belediyeleriyle 9 belediye birleşti.

İşte birleşerek kapatılmaktan kurtulan belde belediyelerinin illeri ve hangi partilerde olduğunu gösteren liste:
* Afyonkarasihar/Haydarlı/MHP
* Ağrı/Tahir/Ak Parti
* Ağrı/Yayladüzü/Ak Parti
* Ağrı/Yücekapı/Ak Parti
* Aksaray/Saratlı/CHP
* Batman/Yücedağ/SP 
* Bilecik/Bayırköy/Ak Parti
* Burdur/Kızılkaya/Ak Parti
* Çankırı/Yaylakent/MHP
* Erzincan/Çağlayan/DSP
* Erzincan/Mollaköy/DSP
* Erzincan/Yalnızbağ/Ak Parti
* Erzincan/Yaylabaşı/Ak Parti
* Giresun/Yavuzkemal/Ak Parti
* Giresun/Ören/Ak Parti
* Giresun/Üçtepe/Ak Parti
* Gümüşhane/Yeşilbük/Ak Parti
* Isparta/Güneykent/Ak Parti
* Karabük/Yortan/Ak Parti
* Kütahya/Demirci/MHP
* Kütahya/Naşa/MHP
* Ordu/Direkli/Ak Parti
* Tokat/Ataköy/CHP
* Tokat/Yazıcık/Bağımsız
* Tunceli/Akpazar/Ak Parti
* Yozgat/Oluközü/Ak Parti
* Yozgat/Ovakent/Ak Parti
* Yozgat/Yenipazar/Ak Parti
* Yozgat/Araplı/Ak Parti
* Yozgat/Eymir/MHP
* Yozgat/Gülşehri/Ak Parti
* Yozgaz/Karakız/SP
* Zonguldak/Gümeli/DSP