Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile artık 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne kavuşan Filistin'in temsilcileri, tarihi kararı New York'ta bulunan Türkevi'nde kutladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliği yaptığı resepsiyona Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ile çok sayıda ülkenin büyükelçileri ve gazeteciler katıldı.

Resepsiyona, Müslümanların ve Afrikan Amerikalıların sivil haklar mücadelesinde öne çıkan isim olan Malcolm X'in kızı Malaak Shabazz da katıldı.

DAVUTOĞLU: ABBAS, ARTIK FİLİSTİN DEVLETİ'NİN BAŞKANIDIR

Resepsiyonda bir konuşma yapan Davutoğlu, "Sayın Mahmut Abbas artık Filistin Devleti'nin başkanıdır'' dedi. Başarılarından dolayı Filistin heyetini tebrik eden Davutoğlu, geçen 65 yıllık Filistin davasında hayatlarını kaybedenler ile geride kalan yakınlarına taziyelerini iletti.

Genel Kurul'da yapılan oylamada sadece 9 hayır oyunun çıktığına dikkat çeken Davutoğlu, uluslararası toplumun Filistin'in haklı davasında yanında yer aldığını söyledi.

Alınan karar ile Filistin'in bağımsız devlet olma yolunda önemli bir adımı atmış olduğunu kaydeden Davutoğlu, ''Genel Kurul konuşmamda da söylediğim gibi, inşallah Filistin bayrağının Birleşmiş Milletler binası ve tüm organizasyonlarında yalnızca gözlemci üye olmayan devlet olarak değil, tam üye devlet olarak göreceğiz yakında'' dedi.

Filistinlilerin haklı davasında Türkiye'nin yanlarında yer aldığını belirten Davutoğlu, ''Biz yanınızda olmaya devam edeceğiz. Çünkü sizin tarafınız doğru olan taraf, bunu tarih de gösterecek'' diye konuştu.

Filistin'in gözlemci devlet statüsünün kazanması dolayısıyla verilen resepsiyon gibi birgün gelecek tam üye devlet olarak da bu ve benzeri kutlamaların yapılacağını belirten Davutoğlu, ''O gün Batı Şeria'da, Doğu Kudüs, Gazze ve tüm Filistin'de tören yapılacaktır'' dedi.

ABBAS: BUGÜN FİLİSTİN İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Resepsiyonda Davutoğlu'nun takdimi sonrasında konuşan Abbas, Genel Kurul'da alınan karar ile barış görüşmelerine daha güçlü şekilde devam edebilecekleri mesajını verdi.

Abbas, ''Bundan sonra da yılmamalıyız. Barış için her yolu, imkanı denemeliyiz'' dedi.

Uluslararası toplumun kendileri ile omuz omuza olduğunu görmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Abbas, ''Bugün Filistin için tarihi gün. Bu tarihi güne sayın Ahmet Davutoğlu'nun da katılması bizleri çok mutlu etti. Bu vesile ile Sayın Abdullah Gül'e, sayın Erdoğan'a ve Türk insanına bizim ile bugün de omuz omuza mücadele vermelerinden dolayı çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Filistin davasına destek veren isimlerden olan Malcolm X'in kızı Malaak Shabazz'ın da aralarında bulunduğu birçok konuk ile Abbas ve Davutoğlu fotoğraf çektirip sohbet etti.

Cihan Haber Ajansı'ın sorusunu da cevaplayan Abbas, Davuoğlu'nun BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma için ''Harikaydı. Tek kelime ile harikuladeydi'' dedi.