Kenan Evren'in damadı Erkan Gürvit, CNNTÜRK'te yayınlanan Cüneyt Özdemir'in sunduğu 5N1K programına konuk oldu. Gürvit, 12 Eylül darbesiyle ilgili olarak,"12 Eylül Darbesi'nde herkes masum, asker mi suçlu sadece? 5 bin kişi öldürüldü Türkiye'de. Hiç mi illegal örgüt yoktu Türkiye'de. Hiç mi Provokatör yoktu. Herşey sütlimandı, asker mi yaptı her şeyi" dedi.

Darbeden haberi olmadığını söyleyen Gürvit, "Yurtdışındaydım, 12 eylül günü sabaha karşı 00.05'de bir arkadaşım telefon açtı. 'Ordu idareye el koymuş' dedi. Emir kumanda zinciri içinde yapıldığını öğrenince fevkalade üzüldüm. Keşke başkası yapsaydı bizim öğrenciler karışmasaydı dedim."

Evren'in "asmayalım da besleyelim mi?" sözü ile ilgili olarak Erkan Gürvit, "Evren, mitingde gaza getirildi o yüzden söyledi. Miting günü yine birileri öldürülmüş. Orada bulunan bir vatandaşta 'Paşam yine adam öldürülüyor as bunları'demiş. Evren'de, 'doğru söylüyorsun asmayalımda besleyelim mi?" demiş. Daha sonra Evren'le görüşmesinde Evren o sözü söylediğim için çok pişmanım" dediğini" söyledi. Erdal Eren ile ilgili olarak Gürvit, "Erdal Eren'in yaşı sırf asılmak için büyültmemiş olabilir" dedi.

"KENAN PAŞA'NIN DAMADI OLARAK ANILMAYI İSTEMEZDİM"

Özdemir'in, "Evren'in damadı olmaktan rahatsızlık duydunuz mu?" sorusuna Gürvit, "Şimdi değil ama çalışırken çok rahatsız oluyordum. Benim bir işim var ve öyle anılmak isterdim. 'Kenan Paşa'nın damadı geldi, Kenan Paşa'nın damadı gitti' diye anılmaktan hiç hoşlanmıyordum. Şimdi artık damatlığımızda mürürüzamana uğradı artık" dedi.

Evrenin yargılanması konusunda görüşleri sorulan Gürvit, "Dava açılmadan önce tartışıldı ve ağırlıklı görüş yargılanamayacağı yönündeydi. 7-8 dava görüldü. Şimdi mahkeme gerçekten özenli ve hukuk kurallarına uygun olarak götürüyor işi. Rahatsız değiliz" şeklinde konuştu.

"BEN NİYE SIZDIRAYIM?"

"1. MİT Raporu'nun basına siz mi sızdırdınız" şeklinde ki soruya Gürvit, "Bunu soracağınızı bilseydim size tahkikat raporunu getiridim. Belge gösteriridim. Sonraki dönemlerde belli oldu zaten. Ben niye sızdırayım? Zaten asla tasrip etmediğim bir rapordu. Ben o günden bugünede Mehmet Eymür ile görüşmüyorum. O zaman oan getrdiğinde söylediğim şey, 'kardeşim sen imzasız ihbar mektubu yazmıyorsun. Bir teşkilatın şemsiyesi latında buraya birşey yazıyorsun. Buaray yazdığın şeylerin altı mutlaka dolu olmaladır. Yarın size getirin bunları size dava açacağız dendiği zaman 'aman' demeyiniz" dedi.

"HASAN FEHMİ GÜNEŞ GELSİN O İDDİALARI BANA ANLATSIN"

Darbeden sonra Evren'in güvenlik danışmanı olarak köşkte yer aldığı hatılatılan ve o dönem Evren'in yanında olmak için metiyeler düzenleyenlerin şimdi yargılanmasını istedikleri kişiler hakkında ki düşünceleri sorulan Gürvit kendisi hakkındaki mal varlığı iddialarına da değinerek şunları söyledi:

"Bunları boşveriyorum. Vatandaşın yadığı ve 8-9 klasör dolduran şiirler var. Bunu rahmetli Necdet Evliyagil süzmüş ve basit bir özet yapmış. Sadece o tip yazlar değil, halkımızdan çok büyük sevgisi, saygısı vardı Kenan Paşa'ya. Bugünde bunun azaldığını hiç zannetmiyorum. malvarlığı oratay çıkınca bize halkın çok ciddi yaklaşımları oldu. Ben 1971 yılıda eclendiğimde MİT MÜsteşarlığı'nda memurdum. Bunca dönemden sonra yine emekli olduğumda yine MİT Müsteşarlığı'nda memurdum. Ben avukatım ama memur olduğum için baroya kayıt olmadım ve ruhsat almadım. Bende bilmezmiydim o şaşaalı dönemlerde Kızılay'da yazıhane açayım. O 169 daireyi alıvreyim. Hayıtımızın her alanı göz önünde geçti ama hakkımızda pek çok karalama şeyler yazıldı çizildi. Hasan Fehmi Güneş gelsin o iddiaları bana anlatsın."

"BENİM AÇIKLAYAMAYACAĞIM GÖRÜŞÜM YOK"

Evren'in "Böyle bir dava açılırsa kendimi Taksim Meydanı'nda asarım" şeklinde söylemlerinin olup olmadığı sorulan Gürvit, bu konunun karikatürize olduğunu belirterek, "Buna da 5-6 yıl önce, bir referandum yapılsa ve halk Evren'i yargılayım derse, 'zor yaşarım' derdi. Ama biliyorsunuz bu konu 26 anayasa maddesinin içinde halka sunuldu. Referandum sonucuda galiba yüzde 58'e yüzde 46 çıktı ve bu duruşma yolu açıldı" dedi.

Mahkeme süreci hakkında Evren'in ne tür görüşleri olduğunu açıklayan Gürvit, "Görüşü bir defa, 'benim açıklayamayacağım görüşüm yok' yolunda. Her faninin hayatında mukadder olabilecek şeyler diye düşünüyor. Çok derin düşünecek halide yok aslında. Gerçekten ciddi şekilde rahatsız. Yaşı 95. Bu yüzden bu konularda çok ciddi bir diyaloğumuz yok" dedi.