Amerikan NBC televizyonuna konuşan yetkililer, öldürücü bir sinir gazı olan Sarin dolu başlıkların, bombalara yerleştirildiğini belirtti.

Amerikalı yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, Suriye'nin, elindeki kimyasal maddeleri öldürücü hale getirecek karışım işlemine başladığına dair bir kanıt olmadığını dile getirmişlerdi. Ancak yetkililer dün akşam yaptıkları açıklama ile sinir gazlarının hazırlanarak bombaların içine yerleştirildiğini söyledi.

Oldukça etkili bir gaz olan Sarin, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin güçlerinin, 1988'de tek bir saldırıda 5 bin Kürt'ün öldüğü Halepçe katliamında kullanılmıştı.ABD'li yetkililer, gelen istihbarata göre, sarin yüklü bombaların henüz uçaklara yerleştirilmediği, Esad'ın da bombaların kullanımına dair bir talimat vermediğini kaydetti.Yetkililer, Esad'ın korkulan talimatı vermesi durumunda "dış dünyanın bunu durdurmak için yapabileceği çok şey olmadığını" ifade etti.

Suriye'nin kimyasal silah depolarında hafta başında yaşanan hareketlilik endişelere neden olmuştu. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton NATO dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Brüksel'de, kimyasal silahların Obama yönetimi için ''kırmızı çizgi'' olduğunu birkez daha açık bir dille gündeme getirmişti.Clinton dün yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin çöküşün eşiğinde olduğunu belirterek, "gittikçe umudunu yitiren Esad rejiminin" bir çılgınlık yaparak kimyasal silahlarını kullanabileceğini veya bunların silahlı örgütlerin eline geçebileceği tehlikesine dikkat çekmişti.

NBC'ye konuşan Clinton'ın yardımcıları, Dışişleri Bakanı'nın gelecek hafta Fas'ta yapılacak Suriye'nin Dostları toplantısında, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK), ana muhalif grup olarak tanımasının beklendiğini kaydetti. SMDK daha önce İngiltere, Fransa, Türkiye ve bazı Arap ülkeleri tarafından tanınmıştı.Bu arada Barack Obama'nın kimyasal silah kullanımının "kesinlikle kabul edilemez" olduğu açıklamasının ardından Suriye hükümeti kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmasının sözkonusu olmayacağını duyurmuştu. Ancak ABD'li yetkililer, hükümetin orduya kimyasal silahları hazırlaması yönünde talimat verdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer Suriye hükümetinin uzun süredir yasaklı kimsayal silahları stokladığını belirtmiş, geçtiğimiz yaz Suriye hükümeti de sözkonusu kimyasal silah stoğuna sahip olduğunu kabul etmişti.Suriye hükümeti geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda, ancak ülkeye dış müdahale olması durumunda kimyasal silah kullanabileceği tehdidinde bulunmuştu.ABD'li istihbarat birimleri, Suriye'nin sarin gazının yanı sıra tabun ve hardal gazı gibi geeneksel sinir gazlarına da sahip olduğunu belirtiyor.

Suriye, öldürücü kimyasal silahların üretimi, stoklanması ve kullanımını yasaklayan 1992'deki Kimsayal Silah Konvensiyonu'na imza atmayan yedi ülkeden biri olarak biliniyor.Kimyasal gazların yerleştirildiği bombalar Sukhoi-22/20, MiG-23 ve Sukhoi-24 jetleri tarafından taşınabiliyor. Bombaların yanı sıra güdümsüz Frog-7 füzleri de kimsayal başlık taşıma kapasitesine sahip.

ABD istihbarat yetkilileri, Suriye'nin daha uzun menzilli füze sistemleri olarak 20 ila 30 arasında yaklaşık 115 kilometre menzilli SS-21; 200 adet 290 kilometre menzilli Scud-Bs, 60 ila 120 adet 480 kilometre menzili olan Scud-Cs'e sahip olduğunu söylüyor. Her biri mobil fırlatma rampasına sahip füzeler kimyasal başlık taşıyabiliyor.