Varyantın artık 'küresel endişe' listesine alındığı açıklandı. Öte yandan koronavirüsün kırıp geçirdiği ülke, yeni bir belayla uğraşmaya başladı: Ölümcül siyah mantar hastalığı olarak belirtildi.

Doktorlar Pazartesi günü, Hindistan'da giderek artan sayıda mevcut ve iyileşmiş Kovid-19 hastasının ölümcül ve nadir görülen bir mantar enfeksiyonuna yakalandığını söyledi

Sağlık görevlileri tarafından 'kara mantar' olarak adlandırılan mukormikoz, genellikle bağışıklık sistemleri diğer enfeksiyonlar nedeniyle zayıflamış hastalarda agresif olarak görülüyor.

Eyaletin Kovid-19 görev gücünün bir üyesi olan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Atul Patel AFP'ye verdiği demeçte, "İyileşme sonrası Kovid-19 hastalarında mukormikoz enfeksiyonu vakaları, pandemiden önce bildirilenlerden yaklaşık dört ila beş kat daha fazla" dedi.
Mumbai Polis Teşkilatı danışmanlarından Khusrav Bajan, Hindistan'ın finans merkezi Mumbai'nin bulunduğu batı eyaleti Maharashtra'da 300'e yakın vaka tespit edildiğini söyledi.

Devlet hastanelerinden alınan verilere göre, Gujarat'ın en büyüğü Ahmedabad da dahil olmak üzere dört şehrinde de şu ana kadar 300 vaka bildirildi.
Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede hızla yayılmaya başlayan ölümcül siyah mantarın nasıl tedavi edileceğine dair yeni bir tavsiye yayınladı.

AYRI KOĞUŞLAR KURULUYOR 

Batı eyaleti, hükümet hastanelerine vakalardaki artışla birlikte 'siyah mantar' kapmış hastalar için ayrı tedavi koğuşları kurma talimatı verdi.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR), Twitter'da yayınlanan bir tedavi çizelgesinde, "Mukormikoz, eğer tedavi edilmezse ölümcül olabilir" dedi.

ICMR, Kovid-19 hastalarının mantar enfeksiyonuna yakalanmaya daha yatkın olduğunu belirtti ve diyabeti olanlar, virüs tedavisi sırasında steroid kullananlar ve hastanede yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalanların yüksek risk altında olduğunu ekledi.

Tedavi, tüm ölü ve enfekte dokuların cerrahi olarak çıkarılmasını ve bir dizi mantar önleyici tedavi uygulanmasını içeriyor.

İLAÇLAR PAHALI VE YETERSİZ 

Bununla birlikte Mumbai'deki DY Patil Hastanesinde kulak, burun, boğaz uzmanı olan Yogesh Dabholkar, mantarla enfekte olanları tedavi etmek için kullanılan ilaçların pahalı olduğunu söyledi.

Tedavi ilaçlarından birinin de vakalardaki ani artış nedeniyle devlet hastanelerinde yetersiz kaldığını sözlerine ekledi.

'ÖLÜM ORANI ÇOK YÜKSEK' 

Bajan, "Ölüm oranı çok yüksek ... İyileşenler bile, ancak kapsamlı ve agresif bir ameliyatla iyileşiyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu, hızlı hareket eden bir enfeksiyon çeşidi. İki hafta içinde Bir virüsten çıkan ve mantar enfeksiyonuna dönüşüyor. Gerçekten çok kötü."

DSÖ'DEN 'KÜRESEL ENDİŞE' UYARISI 

Dünya Sağlık Örgütü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen yıl Hindistan'da ilk kez tespit edilen koronavirüs varyantının 'küresel endişe' olarak sınıflandırıldığını ve bazı ön çalışmaların, bu varyantın daha kolay yayıldığını gösterdiğini duyurdu.

B.1.617 varyantı, küresel endişe kaynağı olarak belirlenen ve daha yüksek izleme ve analiz gerektiren dördüncü varyant. Diğerleri ilk olarak İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilenler.

DSÖ'nün Kovid-19 teknik sorumlusu Maria Van Kerkhove brifingde "Bunu küresel düzeyde bir endişe çeşidi olarak sınıflandırıyoruz" dedi. "Yayılabilirliğinin arttığını gösteren bazı mevcut bilgiler var."
Hindistan'da koronavirüs enfeksiyonları ve ölümleri günlük rekor seviyeye yakın seyrederken, Başbakan Narendra Modi hükümetine dünyanın en kalabalık ikinci ülkesini kapatma çağrılarını artırdı.

Varyant zaten diğer ülkelere yayıldı ve birçok ülke Hindistan'dan gidiş gelişleri durdurmak veya kısıtlamak için harekete geçti.
Van Kerkhove, varyant ve üç alt soyu hakkında daha fazla bilginin Salı günü açıklanacağını söyledi ve "Bazı ön çalışmaların gösterdiği üzere bulaşıcılığın artmış olmasına rağmen, bu virüs varyantı ve bu soy ve tüm alt soylar hakkında çok daha fazla bilgiye ihtiyacımız var" dedi. (Milliyet)