Edinilen bilgilere göre, merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde sular akamayınca, köy sakinlerinden çoğu genç 13 kişi, su deposuna ve suyun kaynağına gitme kararı aldı. 9 kişi depoya, 4 kişi de su kaynağına gitti. Köylülerden 6'sı bir süre sonra geri dönerken, 7 kişi sorunu çözmek üzere kaldı. 7 vatandaş, şiddetli tipi nedeniyle dağda mahsur kaldı.



Saat 15.20 sıralarında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Jandarma ve 112 ekiplerine bilgi veren köylüler, kendi imkanları ile de vatandaşları kurtarmak için bölgeye hareket etti. Saat 16.00 sıralarında bölgeye ulaşan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekibi, Şube Müdürü Akın Karagöz liderliğinde, jandarma 156 hattına yaptırılan çağrıyla yerleri belirlenen köylüleri almak üzere yola çıktı. Jandarma birlikleri, UMKE ekibi ve köylülerle ilk olarak 3 kişinin, ardından 4 kişinin bulunduğu bölgeye ulaşan
ekipler, gruptaki 2 kişiyi donmak üzereyken buldu. Yanlarında götürdükleri battaniyelere sarıldıkları görülen vatandaşlar, köye getirildi. Kurtarılan gruptan Turgay Gündüz (38) ve Arif Şenel (40), hazır bekletilen ambulanslarla Gümüşhane Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Olayın duyulmasının ardından bölgeye gelen Gümüşhane Vali Vekili Armağan Önal ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, ekiplerle görüşerek bilgi aldı. Köy muhtarı Hamdi Gündüz, suyun kesik olması nedeniyle hazırlanan ekibin Karamankaya mevkiine gittiğini ve tipiye tutulduklarını söyledi. Gündüz, ekipten 4 kişinin köye 4 kilometre mesafedeki bir barınağa, diğer 3 kişinin de bir mağaraya sığındığını söyledi.



"ISINMAK İÇİN MONTLARIMIZI YAKTIK"
Kurtarılanlardan Fehmi Şenel, ölümün soğuk yüzünü gördüklerini belirterek, ısınmak için sığındıkları yerde yakacak bir şey bulamadıkları için üzerlerindeki montlarını yaktıklarını söyledi. Şenel, ayrıca mahsur kalmalarına neden olan su arızasını da kısmi olarak çözdüklerini dile getirdi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü ve kurtarma ekibinin lideri Akın Karagöz, haber merkezine gelen ihbarın ardından hemen bölgeye hareket ettiklerini ve 10 kişilik ekiple kurtarma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yaklaşık 4.5 kilometrelik bir alanı 2.5 saatlik bir zaman diliminde aşarak vatandaşları sağ salim köye getirdiklerini kaydeden Karagöz, toplam 7 kişiyi kurtardıklarını, ayaklarında problem olan 2 kişiyi köylülerle birlikte dönüşümlü olarak köye kadar taşıdıklarını ifade etti.



"KAYBOLANLAR 156'YI ARAMALI"
Bölgede 20 santimetre ile 1 metre arasında kar olduğunu, operasyonun başlangıcında bölgede tipi olduğunu fakat sonra havanın düzeldiğini dile getiren Karagöz, "Kurtarma çalışması sırasında İl Jandarma Komutanlığı'nın da desteklerini gördük. Yeni devreye giren yer takip sistemi sayesinde vatandaşları 156'yı arattırarak bulunduğu yerin kesin koordinatlarını alarak, bölgeye ulaştığımızda tam yerlerinde onları bulduk. Bu tür olaylara maruz kalan vatandaşlarımızdan bulundukları bölgenin tespiti için mutlaka
156 telefonunu aramalarını rica ediyoruz" dedi.