KTÜ Makine Mühendisliği mezunu olan Rektör adayı Çuvalcı, yüksek lisans ve doktora öğreniminin ardından yardımcı doçent unvanını aldı. Çuvalcı halen, KTÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürlüğü, KTÜ-Üniversite Sanayi Komisyonu Üyeliği, Trabzon Teknokent Yönetici A.Ş. yönetim kurulu üyeliği ve KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri komisyon üyeliği görevlerini yürütüyor.

HEDEFLERİNİ ANLATTI
Hedefleri ile ilgili bilgi veren Çuvalcı, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’nin en seçkin kurumlarından biri olduğunu ifade ederek, “KTÜ’yü katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir stratejik yönetim anlayışıyla birlikte ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine kendi beyin gücümüzle birlikte kalite odaklı büyüme, üniversite-sanayi işbirliği ve hedef odaklı uluslararasılaşma çalışmalarımızla güzel ülkemizin kalkınmasında rol oynayacağız” dedi.

NİTELİKLİ İNSAN GÜÇLÜ TOPLUM
Çuvalcı, Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda nitelikli insan potansiyelini artıracak eğitim-öğretim altyapısı ile ilgili olarak, “Ülkemizim on birinci kalınma planında, ‘Nitelikli insan, güçlü toplum’ başlığı altında, ülkemizin beşeri yapısının güçlenmesine yönelik tüm kademelerde kapsayıcı ve kaliteli eğitim hamlesiyle bilgiyi ekonomik ve sosyal yarara dönüştüren, teknoloji kullanımına ve üretime yatkın nitelikli insan yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi ülkemizin dördüncü üniversitesi olup, güçlü bir akademik ve idari kadroları ile güçlü bir altyapıya sahiptir.” diye konuştu.

İNTÖRN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ GETİRİLECEK
On Birinci Kalınma Planı doğrultusunda eğitim programlarının niteliğinin geliştirileceğini belirten Çuvalcı, “Lisans programlarımızın müfredatları tüm paylaşların görüşleri ve on birinci kalkınma hedefleri doğrultusunda yeniden düzenlenecektir. Mühendislik programlarında okuyan öğrencilerimizin lisans eğitimleri döneminde mesleki deneyimlerini artırmak için intörn mühendislik sistemi getirilecektir. Eğitim ve öğretime ait süreçler ‘Planlama-uygulama-kontrol etme-önlem alma’ döngüsüne uygun olarak yönetilecektir. Öğrenme çıktılarının gerçekleştirilmesi için öğrenme-öğretme süreçlerinde öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmesini sağlayan yaklaşımları, yöntem teknikleri ve öğretim teknolojilerini kullanarak aktif öğrenme uygulamaları gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR OLUŞTURULACAK
Çuvalcı, şöyle devam etti: “Üniversite ve sanayi işbirliğinde, öncelikli sektörler başta olmak üzere sanayinin ihtiyacına yönelik lisansüstü programlar oluşturulacaktır. Üniversitemizde üretilen bilginin değere dönüştürülmesi sürecinde aktif rol alacak, sanayi ve kamuyla yakın işbirliği içerisinde olacağımız bir girişimci üniversite modeline geçiş sağlanacaktır.”

AR-GE VE ORTAK TEZLER TEŞVİK EDİLECEK
Eğitim-öğretim altyapısının iyileştirileceğini vurgulayan Çuvalcı, “Üniversitelerin kendi yetiştirdiği öğretim elemanı yanında deneyimli üniversitelerimizde yetişen öğretim elemanlarının üniversitemize kazandırılması sağlanacaktır. Derslikler teknolojik eğtim öğretim araçları ile desteklenecektir. Öğrencilerimiz için serbest çalışma salonları oluşturulacaktır. Lisansüstü eğitimde disiplinler arası ar-ge projeleri ve ortak tez çalışmaları teşvik edilecektir. 100/2000 YÖK doktora bursları kapsamında öncelikli olanlara yönelik program sayıları artırılarak ülkemizin doktoralı mezun sayısını artırmaya yönelik katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

YURT DIŞI DENEYİM KAZANILACAK
Çuvalcı, öğretim elemanı niteliğinin artırılacağını ifade ederek, “Öğretim elemanlarının eğiticilerin eğitimi programına katılımları sağlanacaktır. Yurt dışı deneyimi kazanmaları için gerekli imkanlar sağlanacaktır. Ülkemizde deneyimli üniversitelerde belli bir süre kalmaları teşvik edilecektir. Sanayi ar-ge merkezlerinde deneyim kazanmaları için gerekli imkanlar sağlanacaktır” dedi.

BURS, SOSYAL, SPORTİF VE KÜLTÜREL İMKANLAR OLUŞACAK
Üniversiteye nitelikli öğrenci kazandırmak için gerekli çalışmaların yapılacağının altını çizen Çuvalcı, “Ülkemizin her tarafından nitelikli öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için burs, sosyal, sportif ve kültürel imkanlar oluşturulacaktır. Üniversitemize nitelikli yabancı uyruklu öğrenciler kazandırmak için sağlık, barınma ve sosyal imkanlar oluşturulacaktır. Erasmus ve Mevlana değişim programları kapsamında daha fazla öğrenci çekebilmek için yabancı dilde eğitim veren programların sayıları artırılacaktır” şeklinde konuştu.

KATILIMCI, ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİR BİR YÖNETİM
Uluslararasılaşma stratejileri ile ilgili olarak Çuvalcı, “Katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir stratejik yönetim anlayışıyla birlikte ülkemizin 2023 hedeflerine kendi beyin gücümüzle birlikte kalite odaklı büyüme, üniversite-sanayi işbirliği ve hedef odaklı uluslararasılaşma çalışmalarımızla güzel ülkemizin kalkınmasında rol oynayacağız. Yükseköğretim kurulu, 2018-2022 dönemine ait uluslararasılaştırma strateji belgesinde uluslararasılaşma stratejik politika ve hedeflerini yükseköğretime erişim, kalite ve kurumsal kapasite olmak üzere üç temel alanda belirlemiştir. Uluslararası görünürlüğünün artırılması, uluslararası işbirliklerinin artırılması, uluslararası eğitim, uluslarası öğrenci sayısının artırılması, uluslararası akademisyen misafir öğrenci sayısının artırılması” dedi.

ULUSLARASI ÖĞRENCİ SAYISI ARTACAK
Eğitim öğretim kapsamındaki hedefleri ile ilgili Çuvalı şunları söyledi: “Uluslararası öğrenci sayısının artırılmaya yönelik hedefler, uluslarası hareketlilik kapsamında gelen giden öğrenci ve araştırması sayılarını artırmaya yönelik hedefler, uluslararası araştırmacılara yönelik hedefler, lisansüstü programlarda yurtdışında dulunan nitelikli üniversiteler ile ortak programların açılmasının teşvik edilmesine yönelik hedefler, uluslararası akreditasyon, tanınma ve denkliğe yönelik hedefler.”

ARAŞTIRMA GELİŞTİRME HEDEFLERİNİ ANLATTI
Araştırma geliştirme kapsamındaki hedefleri ile ilgili Çuvalcı, “Uluslararası araştırma alanındaki işbirliği potansiyelini artırmaya yönelik hedefler, kurumsal altyapıyı güçlendirmeye yönelik hedefler, uluslararası görünürlüğün artırılmasına yönelik hedefler, ülkemizin başlatmış olduğu milli ve yerli teknoloji hamlesi kapsamında katma değeri yüksek ve yurt dışından ithal edilen ürünlerin ar-ge çalışmalarının ve prototip imalatlarının yapılması, mühendislik ve medikal ürünler için tasarım ve prototip üretim merkezi, bölüm ve bölümler arası araştırma gruplarının oluşturulması ve konu odaklı ar-ge çalışmaları, sanayiciler tarafından mühendislik öğrencilerine ‘endüstride mühendislik uygulamaları’ adlı ders açılması, bölge arazisine uygun fındık ve çay toplama makinalarının tasarım ve prototip imalatlarının yapılması, akademik personelin sanayi ar-ge merkezlerini ziyaretlerinin teşvik edilmesi ve ortak üniversite-sanayii projelerinin başlatılması, AB, Tübitak ve sanayi projeleri yapan akademisyenlerin onore edilmesi, Trabzon Teknokentte firma kuran akademisyenlerin teşvik edilmesi, patent tescili yapan akademisyenlerin ödüllendirilmesi, ilaç ve farmasötik teknoloji uygulama ve araştırma merkezi akademik kadrosu ve araştırma altyapısının güçlendirilmesi, Trabzon il ve ilçe belediyeleri, sanayi odaları, sivil toplum örgütleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile ortak toplantılar yapılarak ortak projeler gerçekleştirmek, spor mühendisliği, spor fizyoterapistliği ve spor genetiği alanlarında uzmanlat yetiştirmek amacıyla spor bilimleri enstitüsünün kurulması, Trabzon’a ve bölgeye hitap edecek ekonomik ve sosyal araştırma enstitüsünün kurulması” diye konuştu.