Samarrai, "Irak'taki Kürtlerin büyük bir çoğunluğu, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor. Ancak örgütün Irak'taki faaliyetlerine son verecek güçleri yok" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi hükümet arasında yaşanan gerginliğin ve sorunların bir an evvel çözülmesi gerektiğini dile getiren Samarrai, Irak'ta yaşanan şiddet ve sosyal çöküntünün sebebinin "ABD'nin 2003 yılında ülkeyi işgal etmesi" olduğunu savundu.

Samarrai, "İşgal güçleri ülkemizdeki etnik ve mezhepsel çatışmaları körükledi. Halkımız büyük bir ekonomik sıkıntı içerisinde. 1 milyondan fazla insanımız bu süreçte hayatını kaybetti. Yarım milyondan fazla insanımız da hapishanelere tıkıldı. Bugün Irak'ta yaşanan bütün sorunların müsebbibi ABD'dir" şeklinde konuştu.

Türkiye-Irak ilişkilerine de değinen Genel Sekreter, Türkiye'nin halen Irak'ın en büyük ticari ortağı olduğunu, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 12 milyar doları aştığını, merkezi hükümetin Türkiye ile zaman zaman yaşadığı gerginliğin bu durumu olumsuz etkilediğini ifade etti.

Tarık Haşimi'nin terör faaliyetlerine destek vermekle itham edilmesini de değerlendiren Samarrai, bunun siyasi bir konu olduğunu savunarak, merkezi hükümetin sorunlara yaklaşımda çok daha hassas davranması gerektiğine dikkati çekti.