HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''(AK Parti'ye geçeceği iddiası) AK Parti MYK toplantısında sayın Başbakan, bu konuyu gündeme açmış ve oradan basına sızmış. Bize ulaşan bir teklif ve bilgi yok. O yüzden bu konu üzerinde çok fazla yorum yapmanın doğru olmayacağına inanıyorum''

HAS Parti Kocaeli İl Gençlik Kolları tarafından Derince'de düzenlenen pikniğe katılan Kurtulmuş, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de insanların yıllardır 28 Şubat'la ilgili bir şeyler söylediğini belirterek, partisinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na 28 Şubat'la ilgili suç duyurusunda bulunarak soruşturma açılmasını sağladıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 aydır yeni anayasanın yapılması konusunda önerilerde bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, yeni anayasa konusunda 103 bin 292 kişiyle yüz yüze ve internet üzerinden anket yaptıklarını, bu anketin yeni anayasa çalışmalarına büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

''Kürt meselesi ya da terör sorunu... Adına ne derseniz deyin, bizim başından beri dile getirdiğimiz 'Gönüllü Birliktelilik Projesi', şu ana kadar Türkiye'de bütün siyasi partilerin ortaya koymuş olduğu görüşlerin kat kat üstünde'' diyen Kurtulmuş, ''Her zaman söylüyoruz, bu işin çözümü, ne dağdadır, ne sokaktadır, ne Genelkurmay Karargahı'ndadır. Bu sorunun çözümü TBMM'dedir'' diye konuştu.

Kurtulmuş, iktidar ve ana muhalefet partileri başta olmak üzere, tüm partilerin bu konuda görüşlerini dile getirmesi gerektiğini anlatarak, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye de değinen Kurtulmuş, ''Bunu fevkalade olumlu görüyoruz. sayın Leyla Zana, bu konuyu Başbakanla görüştü. Ümit ediyorum ki buradan olumlu görüşler çıkar'' dedi.

Kurtulmuş, hiçbir zaman Numan Kurtulmuş'un ne olacağı konusunda siyaset yapmadığını belirterek, ''Numan Kurtulmuş'un ve HAS Parti'nin bu millete nasıl faydası dokunur'' kaygısıyla siyaset yaptıklarını söyledi.

-Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması tartışması-

Türkiye'nin tarihi bir dönemece girdiğini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Türkiye önce kendi iç sorunlarını çözmek zorundadır. Başta toplumsal barış olmak üzere, özgürlükler, müreffeh hakların ve hukukların genişletilmesi, halkın ekonomik refahının topluma yaygınlaştırılması, bütün iç sorunlarını çözen ve çevresinde kararlı tutumunu sergileyen güçlü bir Türkiye olmak zorundadır. Bizim derdimiz budur ama Türkiye siyaseti hiçbir zaman alternatifsiz değildir. Türkiye iç bünyesinde her zaman alternatiflerini üretir.'

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına yönelik tartışmalara da değinen Kurtulmuş, bu mahkemelere ilişkin görüşlerini seçim beyannamesinde yazdıklarını söyledi. Kurtulmuş, bunu sadece ceza yasalarından bir maddenin alınıp değiştirilmesi olarak görmediklerini, bunun yargı reformunun içinde bütüncül olarak ele alınması gereken bir konu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de yasalardan ve yasaların uygulanmasından kaynaklanan bir sürü antidemokratik uygulamaların var olduğunu dile getiren Kurtulmuş, ''Özel yetkili mahkemeler, olağanüstü durumların mahkemeleridir. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin devamıdır. Bunlar kaldırılmalıdır. Ama bunlar kaldırılırken, Türkiye'de tam anlamıyla demokratikleşme sağlanarak kaldırılmalıdır. Hala Türkiye'de bir darbe riski, darbe tehdidi vardır. Özel yetkili mahkemeler, bütün bunlar ortadan kaldırıldıktan sonra kapatılmalıdır'' şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, ayrıca terörle mücadele yasasının, ''cezaevlerindeki tecrit'' gibi, cezaevlerinin bütün kötü şartlarını düzeltecek topyekün reform paketi içinde ele alınması gerektiğini belirterek, teorik olarak özel yetkili mahkemelerin demokrasi açısından kaldırılmasının doğru olduğunu ancak Türkiye demokrasisinin bugünkü şartlarında darbelere, darbe risklerine açık olduğunu savundu.

-''AK Parti'ye geçeceği iddiaları''-

Kurtulmuş, devam eden balyoz, ergenekon, internet andıcı ve henüz üzeri çok fazla açılmamış, 28 Şubat ve 12 Eylül davalarının, Türkiye'de hem darbelerin hem de darbe risklerinin olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Adnan Menderesi idama götüren Milli Birlik Komitesi'nin çıkardığı yasanın, hala Türk hukuk sitemi içinde olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bunun utanç verici bir durum olduğunu kaydetti

Kurtulmuş, AK Parti'ye geçeceği yönünde iddialara ilişkin de şunları kaydetti:

''AK Parti MYK toplantısında sayın Başbakan, bu konuyu gündeme açmış ve oradan basına sızmış. Bize ulaşan bir teklif ve bilgi yok. O yüzden bu konu üzerinde çok fazla yorum yapmanın doğru olmayacağına inanıyorum. Böyle bir şeyin konuşuluyor olması da gerçekten bizim açımızdan söylemlerimizin karşılığı olduğunu teyid eden bir gelişmedir. Bir şey biliyor olsam bunu kamuoyuyla paylaşırım.''