Kurtulmuş, HAS Parti Genel Merkezi'nde Irak İslam Partisi Genel Sekreteri Ayad el Samarrai'yi kabul etti. Kurtulmuş, kabulde yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük gücünün ekonomi, silahlar ve askeri güçten daha ziyade kültür, medeniyet ve ortak değerler olduğunu belirtti. Ortadoğu ülkelerinin mezhepleri farklı olsa da aynı inancın mensupları, aynı medeniyetin insanları olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Dolayısıyla bu bölgedeki sorunların çözümünde ortak değerlerimiz ve ortak kültür havzasının birikimleri işlerimizi kolaylaştıracak en önemli gücümüzdür. Ümit ediyoruz ki İslam coğrafyası ve özellikle Ortadoğu bölgesindeki halklar kardeşliklerini en iyi şekilde kullanabilecek. Devletler, partiler ve hükümetler arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi tabi ki çok önemlidir. Ama sonuç itibariyle aslolan bu bölgenin dinamizmini güçlendirecek olan husus bölge halklarının işbirliğidir" şeklinde konuştu.

"Dün Irak'ta Saddam Hüseyin vardı, bugün yok" diyen Kurtulmuş, "Rejimler değişebilir, hükümetler değişebilir, ülke yöneten kadrolar değişebilir ama şuna inanıyoruz ki, Suriye, Irak, İran, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün halkı kıyamete kadar bu bölgede kardeşçe aynı ümmetin fertleri yaşayacaktır. Aslolan bu kültürel gücü harekete geçirmektir. İslam coğrafyasının iç dinamizmini fevkalade ciddi şekilde, halkların kardeşliği bazında ortaya koyabilmektir" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Irak halkının çok büyük bedeller ödeyerek bugünlere geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Irak, yıllarca Saddam Hüseyin'in ve onun şebekesinin yapmış olduğu ağır zulümler altında Irak halkı inim inim inledi. Arkasından maalesef 'Saddam Hüseyin'i gönderiyoruz' adı altında bir işgalle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 10 yıllık işgal sırasında 2 milyon insan, bombalarla öldürüldü. Buna rağmen Irak halkının bugün geldiği nokta iyi bir noktadır. Bütün temennimiz, duamız Irak'ın bütünlüğü, Irak halkının selameti ve kendi tarihi, kültürel birikimine yakışır çok güçlü bir demokrasiyle ileri bir Irak'ı kurması yönündedir. Bizim için Irak bütündür ve Irak'ın her bir ferdi, bir diğeri kadar değerlidir.

Biz Irak'ta Sünnilerle Şiiler arasında bir fark gözetmeyiz. Her ikisi de bizim kardeşimizdir. Araplar olduğu kadar Kürtler de bizim kardeşimizdir. Ayrıca Irak'ın gayrimüslim fertleri bu coğrafyanın ortak fertleridir ve bizim dostlarımızdır."

Bir gazetecinin "AK Parti ile bütünleşme sürecinde son durum nedir?" şeklindeki sorusuna Kurtulmuş, "O süreç işliyor. Zamanı gelinde Kurucular Kurulumuz toplanacak ve nihai kararı verecek. En kısa süre içerisinde çözümleneceğini, bu sürecin biteceğini ifade etmek isterim" cevabını verdi.

Irak İslam Partisi Genel Sekreteri Ayad el Samarrai ise, "Irak parlamento dengeleri açısından hükümet geleneksel politikaları uygulayamaz duruma geldi. Uygulamaktan uzaklaşıyor. Kuzey Irak'taki yönetimle de ciddi sorunlar yaşanıyor. Politikaların temelinde de Suriye'ye ilişkin görüş farklılıklarının etkin olduğunu görmekteyiz. Ama bunları geçici itilaflar olarak görüyorum. Durum aslına dönecektir. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler yine olumlu bir seyire kavuşacaktır" dedi.