Mavi Balina oyunu nedir, nasıl intihara sürüklüyor?

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu, geçtiğimiz 6 ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharıyla ilişkisi olabileceği sebebiyle soruşturuluyor. 'Blue Whale', yani 'Mavi Balina' adlı oyunda, oyuncular 50 talimatı yerine getirmek zorunda ve bunlardan bazıları ölümcül olabiliyor.

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında yüzlerce intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyununun yaratıcısı Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak oyunla ilişkilendirilen ölümler sonlanmış değil. Aksine her geçen gün artıyor.

En son Almanya'da yaşayan Türk genci Furkan Şen, bu oyun yüzünden trajik bir şekilde intihar etti.

Olay yerine gelen polis, odasındaki elbise dolabına kendini asan gencin intihar etmeden önce Blue Whale (Mavi Balina) adlı oyunu oynadığı ve oyunda gereğini yerine getirmek için kendisini öldürmüş olabileceğini belirtti.
Yaklaşık 2 yıl önce Rus sosyal medyası üzerinde ortaya çıktığı belirtilen rahatsız edici oyun Mavi Balina, 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Son görev olarak ise gençlerden intihar etmeleri isteniyor. 
Mavi Balina adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.

ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullar, artık ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı. 
 
Suçunu kabul etmişti
 
Mavi Balina’nın yaratıcısı geçtiğimiz dönemde çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etmişti. 2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.
“Bir şey yapamıyoruz”
 
BTK, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili tespitlerini paylaştı. Açıklamaya göre oyun tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda oyun yöneticisi tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor.

Oynamak isteyenlere internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Bu linkle kişisel bilgileri çalınan gençler, yakınlarıyla ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. 
 

Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayanlarda yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor, son görev olarak da intihara yönlendirme sağlanıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise oyun hakkında tüm aileleri medya aracılığı ile bilgilendirerek uyarılarda bulundu ve bakanlığın yaptığı çalışmaları dile getirdi. Arslan, “Zararlı içerikli yayınları BTK olarak durdurabiliyoruz ama böyle özel linklerle çalışan oyunlara bir şey yapamıyoruz” dedi.
 
Ebeveynler çocuklarını oyundan korumak adına ne yapabilir?
 
- Aileler ‘Mavi Balina’ oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmeli.

- Çocukların oynadıkları oyunlar, aileleriyle birlikte belirlenmeli.

- İnternette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

- İnternette yabancılara şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin tehlikeli olabileceği çocuklara anlatılmalı.

- Aileler gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalı.