Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, mevzuat doğrultusunda 30  Haziran'a kadar sürmesi gereken seminer takvimi, bu yılki bayram ve seçim tarihi  nedeniyle güncellendi. Öğretmenler, 14 Haziran arife günü ve 25-29 Haziran tarihleri arasında idari izinli sayılacak.

Öğretmenler, mesleki çalışma döneminin ilk haftalık bölümünü 9-13  Haziran 2018 tarihleri arasında görev yaptıkları okullarda, ikinci haftasını  18-22 Haziran 2018 tarihleri arasında seçimde görevli olanlar hariç olmak üzere,  istemeleri halinde farklı il veya ilçelerdeki okullarda tamamlayabilecek.  Öğretmenler arife günü ve haziran ayının son haftası idari izinli sayılacağı için  seminer programı 9 Haziran Cumartesi başlayacak.

Farklı il ve ilçelerde seminere katılacak öğretmenler, seminere  katılacakları okulu kadrolarının bulunduğu okula dilekçe ile bildirecek.

Öğretmenlerin mesleki çalışmalarında, eğitimin niteliğini geliştirmek  ve derslerin öğretimdeki verimliliğini artırmak, alan bilgisi ve öğretimi  konusunda öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak, yenilenen öğretim  programları hakkında öğretmenlerin bilgilenmelerini ve içeriğini müzakere  etmeleri amaçlanıyor.

Eğitim öğretimde karşılaşılan sorunları tespit etmek ve bu sorunlara  yönelik çözüm önerileri geliştirmenin de hedeflendiği mesleki çalışmalarda,  öğretmenlerin iş birliği halinde derslerin öğretimiyle ilgili yeni öğretim  materyalleri hazırlamalarına, geliştirmelerine destek olmak ve bu kapsamda Eğitim  Bilişim Ağı'na (EBA) materyal göndermede farkındalık oluşturmak da amaçlanıyor.

Yerli ve yabancı yazarlardan belirlenen 45 kitap ile 50 film de  eğitimler boyunca okul idaresinin uygun bulduğu saatlerde öğretmenlerce eleştirel  gözle tartışılacak.

MEB, öğretmenlerin yaz tatilinde okumasını tavsiye ettiği listeyi  güncelleyerek, doğa ve sanat eğitimine vurgu yapan yeni kitaplar ekledi.

Ayrıca yaz tatili öncesinde öğretmenlerin doğa ve çevre eğitimi ile  edebiyat ve sanatın eğitim ve öğretmenliğe yansıması konusunda farkındalıklarını  artırmak amacıyla Richard Louv tarafından yazılmış "Doğadaki Son Çocuk" isimli  kitabı ile Daniel Moulin'in yazdığı "Eğitici Tolstoy" gibi kitapların okunmasını  istenecek. Bakanlık, listeye bu yıl İsmail Gaspıralı'nın "Eğitim Yazıları",  Halide Nusret Zorlutuna'nın "Benim Küçük Dostlarım", Steven Strogatz'ın  "Arkadaşlığın Matematiği" gibi kitapları da ekledi.

ABİDE RAPORU DA ELE ALINACAK

Resmi kurumlarda görev yapan öğretmenlerin mesleki çalışma programına  bu yıl yeni konular eklendi. Buna göre, 1 milyona yakın öğretmene, rehber  öğretmenler tarafından çocuğa yönelik ihmal ve istismarın önlenmesi konusunda  seminer verilecek.

Öğretmenler seminerlerde ayrıca "Öğretmenlik Mesleği Genel  Yeterlikleri"ni inceleyerek, bu belgedeki göstergeler doğrultusunda öz  değerlendirme yapacak.

Öğretmenlere ayrıca AFAD yetkilileri tarafından afet farkındalık  eğitimi verilecek.

Ortaokul ve lise seviyesindeki öğretmenler ise ABİDE 2016 raporunu  inceleyecek ve bilinçli internet kullanımı eğitimi alacak.

Diğer yandan, EBA sınıf uygulamalarını ele alacak olan ortaokul ve  lise öğretmenleri, disiplin sorunu olan öğrencilere yönelik yaklaşımları da  tartışacak.