Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan yasa tasarısının 17. maddesinin görüşmelerine geçilirken oturduğu yerden kalkan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tasarıda yer alan ''mabetler'' ifadesinin cemevlerini kapsayıp kapsamadığını sordu.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler'in, ifadenin Komisyon'da ''ibadet yerleri'' olarak zikredildiğini söylemesi üzerine Genç, sorusunu tekrar etti. Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, 'Komisyon Başkanı cevap verdi, ben kendisine 'şöyle cevap ver' diyemem. Söylettirmek için zorlayamam ki sizin gibi'' karşılığını verdi.

Yakut, Genç'in sorusunu yinelemesi üzerine Komisyon Başkanı Güler'e, ''Sayın Başkan lütfen cevap verin;  var veya yok deyin'' dedi. Komisyon Başkanı Güler, 'İbadet yerleri olarak zikredildi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ibadet yeri olarak kabul edilmediği için cemevlerinin kapsam içine alınmadığı ifade edildi'' diye konuştu.

CHP'li Genç'in, ''Cemevlerinin ibadet yeri olmadığını söyleyecek kadar geri zekalı bir düşünce var mı, böyle sakat bir düşünce olamaz'' dedi.

Genç, Komisyon sırasında oturan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e doğru yönelerek, ''Ne elini sallıyorsun?'' dedi. CHP sıralarının önünden Komisyon sırasına doğru yürümek isteyen Genç, Şahin'e, ''Çık. Gel buraya'' diye bağırdı. Bu sırada CHP'li bazı milletvekilleri Genç'i engellerken, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise Komisyon sırasına doru hareket etmek isteyen AK Parti'li milletvekillerine engel oldu.

Bazı AK Parti milletvekillerinin ''Terbiyesiz, bağırma, yürü...'' diye seslenmesine Genç de ''Kölelikten kurtulmadınız be...'' karşılığını verdi.

-''Diyanet, TBMM'nin üzerinde mi?''-

Tartışmanın ardından önerge üzerinde konuşmak üzere kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Toplumda devam eden tartışmayı geliştiren bir yasayı getiriyorsunuz. Ne diyeceksiniz Alevi vatandaşlarımıza? Buradan çıkardığımız hukuk huzuru sağlamıyorsa, birliği geliştirmiyorsa o yasada hayır yoktur. Tartışmayı artıran bir yasadan nasıl hayır bekliyorsunuz? Bu yasayı geri çekin, yeniden değerlendirin. Aceleye gerek yok, yerel  seçimler zamanında yapılacak. Bu düzenleme zulüm getiriyor'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de büyükşehirlerdeki birleşme ve ayrılmaların ''pergel yasası'' gibi fiziken mümkün olmadığını belirterek, tasarının geri çekilmesini istedi.

Güler, ''Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yorumunu temel alan bir TBMM varsa, biz şeyhülislamlık dönemine döndük demektir. Karar verme gücü Meclis'tedir. TBMM üzerinde bir Diyanet mi var? Bu değerlendirme, TBMM'nin saygınlığına gölge düşürmüştür. İmar Kanunu'nda 'ibadet yeri' diyorsunuz, bu tasarıda 'mabetler' diyorsunuz. İkisinin arasındaki farkın ne olduğunu gelin Diyanet'e sorun. Madem kaynak orası....'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da önerge üzerinde konuşurken, ''Konya, diktiğiniz elbiseye sığamaz. Bu elbise ona dar gelir. Konya'nın bir çok yeri çıplak kalır. İstanbul'dan 8, Kocaeli'nden 12 kat büyük olan Konya'da il olmayı bekleyen ilçelerimiz var. Hollanda kadar yüzölçümüne sahip...'' dedi.

Tasarının 17. maddesi üzerinde AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin verdiği önergenin kabul edilmesiyle, belediyelerin sporu teşvik amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yılın genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeler için tahakkuk eden miktarın binde 7'sini geçemeyecek şekilde sınırlandırıldı.

Tasarının 18. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime bir saat ara verildi.

Öte yandan, Genel Kurul'da bir grup milletvekiliyle ayaküstü sohbet eden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un, ceketinin içine giydiği ve üzerinde kedi resmi bulunan bluzu dikkat çekti.