Meclis, 1961 yılından bugüne kadar kurulan koalisyonları kapsayan, "Koalisyon Hükümetleri, Koalisyon Protokolleri, Hükümet Programları ve Genel Kurul Görüşmeleri" adlı kitap hazırladı.

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ve Kütüphane Başkan Yardımcısı Tuncer Yılmaz'ın katkılarıyla hazırlanan çalışma, Türkiye'nin çok partili hayata geçişinden bugüne kadar kurulan 13 koalisyon hükümetinin bakanlar kurulu listesi, hükümet programları, protokolleri, Genel Kurul görüşmeleri ve güven oylaması sonuçlarını içeriyor.

Neziroğlu, kitaba yazdığı önsözde, 24 Nisan 1920 tarihinde Birinci TBMM tarafından seçilerek görevlendirilen Muvakkat İcra Encümenleri Heyeti'nden, Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim 1923'e kadar geçen sürede beş "İcra Vekilleri Heyeti"nin, 1923 yılından bugüne kadar ise 62 hükümetin görev yaptığını belirtti.

Neziroğlu, üç ciltlik kitapta, 1961-2002 yılları arasında koalisyon hükümeti olarak görev yapan 8. İnönü Hükümeti, 9. İnönü Hükümeti, Talu Hükümeti, 1. Ecevit Hükümeti, 4. Demirel Hükümeti, 5. Demirel Hükümeti, 7. Demirel Hükümeti, 1. Çiller Hükümeti, 3. Çiller Hükümeti, 2. Yılmaz Hükümeti, Erbakan Hükümeti, 3. Yılmaz Hükümeti ve 5. Ecevit Hükümeti'nde görev alan Bakanlar Kurulu üyeleri, söz konusu dönemlere ait hükümet programları, koalisyon protokolleri, hükümet programlarına ilişkin Genel Kurul görüşmelerinin tutanakları ile güven oylaması sonuçlarına yer verildiğini kaydetti.

Daha önce yayınladıkları "Hükümetler, Programları ve Genel Kurul Görüşmeleri" isimli kitapta da yer alan metinlerin ayrı bir çalışmada bir araya getirildiğine işaret eden Neziroğlu, Türkiye'nin yakın siyasi tarihine dair önemli bilgilere toplu halde ve kolaylıkla erişilmesi bakımından faydalı olacağı düşünülen derlemeyi araştırmacı ve okuyucuların hizmetine sunduklarını bildirdi.

"Koalisyon Hükümetleri, Koalisyon Protokolleri, Hükümet Programları ve Genel Kurul Görüşmeleri" adlı, 2 bin 38 sayfadan oluşan üç ciltlik kitabın basımı önümüzdeki günlerde tamamlanarak dağıtımı yapılacak.

Kitaba, elektronik ortamda "www.tbmm.gov.tr" adresinden de ulaşılabilecek.