Hükümetin memura yüzde 3+3 zam önermesi, gözleri Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevirdi.

Zam teklifinin beklentilerin altında kalması ve sendikaların sert tepkisi, zammın Hakem Kurulu'na kalabileceği yorumlarına sebep oldu. Ancak Kurul'un üyelerinin kimlerden oluşacağı ve başkanlığını kimin yapacağı henüz ilan edilmiş değil.

Kanuna göre 11 üyeden oluşacak kurulda sendikaları 4, hükümeti de 4 üye temsil edecek. Biri sendikaların önereceği isimlerden olmak üzere 2 üye de üniversite öğretim görevlileri arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Kurulun başkanını da Bakanlar Kurulu tespit edecek. 5 hükümet, 5 sendika temsilcisi bulunacağı için eşitliği başkanın oyu bozacak. Bu sebeple bu ismin kim olacağı önem taşıyor.

Zaman'ın edindiği bilgiye göre Bakanlar Kurulu, Hakem Kurulu başkanı olarak Sayıştay Başkanı Recai Akyel'de karar kıldı. Kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı verilmesiyle birlikte, Bakanlar Kurulu'nun zam konusunda son sözü söyleme yetkisi son buldu. Yeni dönemde son sözü, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek. Hakem Kurulu'nun başkanı, Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay başkan, başkan yardımcısı ve daire başkanları arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Bu ismin kim olacağı henüz ilan edilmezken Kurul'un üyeleri ve başkanını belirleyen yazının yazıldığı, üyelerin belli olduğu, başkanlığı ise Sayıştay Başkanı Akyel'in üstlendiği öğrenildi.

Sendikalarla hükümetin masada anlaşamaması durumunda memurun gözü kulağı Akyel'in vereceği kararda olacak. Kurul'da 5'e 5 şeklindeki dengeyi Akyel'in kararı bozacak.

11 üyeden oluşacak Kurul, en az 8 üyenin katılımıyla toplanacak. Başvurunun ardından 5 gün içinde karar verecek. Kurul kararları bağlayıcı olacak.

Bu arada toplu sözleşme görüşmelerinin beşinci turu bugün saat 10.00'da başlayacak. Bu görüşmelerde hükümetin zam önerisini az da olsa revize etmesi bekleniyor. Toplu sözleşmenin uzlaşı ile tamamlanması için tarafların 21 Mayıs'a kadar süresi var. Uzlaşma sağlanamaması halinde sendikalar Hakem Kurulu'na gidecek. Kurul'un 29 Mayıs'a kadar nihai kararı vermesi gerekiyor. (Zaman)