Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı eşiyle birlikte ifade vermek ve darbe komisyonuna konuşmak ABD 'den geldi. Kavakçı; “Parti yöneticilerine benim türbanla yemin etmem halinde askeri müdahale olacağı söylendi. Benim yaşadıklarım Meclis'e karşı adı konulmamış bir darbedir” dedi.

28 Şubat 'ın ardından 1999 genel seçimlerinde Fazilet Partisi 'nden (FP) milletvekili seçilen, başörtüsü nedeniyle yemin edemeyen, Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılıp, AİHM kararıyla yeniden bu hakkına kavuşan dönemin FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı, 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade verdi.

Kavakçı, ifadesinde, Bülent Ecevit, Hüsamettin Özkan ve Kamer Genç 'in başörtüsüyle yemin etmesine karşı çıktıklarını anlattı. Kavakçı, “FP 'li yöneticilere benim başörtüsü ile yemin etmem halinde askeri müdahale olacağı söyleniyordu. Benim yaşadıklarım Meclis 'e karşı yapılmış adı konmamış bir darbedir” dedi.

İKİ SAYFALIK İFADE VERDİ

ABD 'de George Washington Üniversitesi 'nde öğretim üyeliği yapan Kavakçı, dün eşi Cihangir İslam ve avukatı İsmail Aydos eşliğinde Ankara Adliyesi 'ne geldi. Kavakçı, adliyeye, eşinin elini tutarak girdi. Kavakçı 'nın ifadesi 28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından alındı. Kavakçı, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren ifadesinin ardından adliyeden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, “Savcı beyin daveti üzerine buradayım. Sorularına cevap verdim. Yarın da (bugün) Meclis Araştırma Komisyonu'nda olacağım” karşılığını verdi. Kavakçı, savcılıkta verdiği 2 sayfalık ifadesinde şunları anlattı:

BİN YIL SÜRECEK DEDİLER

Özellikle 28 şubat süreci olarak bilinen Batı çalışma Grubu (BÇG) adlı teşekkülü oluşturan kişiler o dönemde varolan hükümeti devirmek için hukuk dışı, darbeci, cuntacı bir yapılanma kurmuşlardır. BÇG 'de çalışanlar ifadelerinde bu sürecin bin yıl süreceği belirtilmiş, 'demokrasiye balans ayarı yapıyoruz, gerekirse silah kullanırız ' beyanlarını vermişlerdir. Tankları meskun mahalde yürüterek, hükümeti ve tüm toplumu tehdit ederek hükümeti cebren bırakmaya zorlaşmışlardır.

YEMİN EDERSE MÜDAHALE EDERİZ

Meclis 'te yemin etmeden önce yemin etmemin engellenmesi için bazı basın yayın organlarında, sivil toplum kuruluşlarında, askeriyede kamuoyu oluşturularak baskı yapılmaya başlandı. 2 Mayıs 1999 günü Meclis 'te milletvekillerinin yemin töreni vardı. Seyirciler arasında resmi giyimli üst rütbeli asker kişiler de hazır bulunmuşlardır. O zaman Fazilet Partisi 'ndeki yöneticilere Kavakçı başörtülü yemin ettiği takdirde askeri müdahale olacağı şeklinde sözler söyleniyordu.

ADI KONMAMIŞ BİR DARBE

11 gün sonra da yani 13 Mayıs 1999 'da kanunsuz, usulsüz olarak Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkardılar. Ben de AİHM 'ye gittim. AİHM, vermiş olduğu kararla, Türkiye 'nin seçme ve seçilme hakkımı ihlal ettiği kararını vermiştir. Benim yaşadıklarım Meclis 'e karşı yapılmış adı konmamış bir darbedir.