IKBY'nin başkanlık resmi sitesinden yapılan açıklamada, Barzani'nin  Irak'taki düşünce kuruluşu Rafiden Diyalog Merkezine bağlı aydın, yazar ve bazı  siyasetçileri Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul ettiği ifade edildi.

Açıklamada, Barzani'nin Iraklı aydın ve siyasetçilere, merkezi  hükümetin içine girdiği yanlışlıklar ve IKBY'nin bağımsızlık süreci hakkında  değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Dünyanın hiçbir yerinde  zorla birliktelik ve tam tersi ayrıştırma başarılı olmamıştır. Şunu belirtmek  isterim ki Kürdistan bölgesinin bağımsızlık süreci şiddetten uzak,  diyalog ve  sorunların çözülmesi esası üzerinden yürüyecektir." dedi.

Irak'ta Saddam Hüseyin'inin devrilmesi, Baas Rejimi'nin yıkılmasından  sonra ülkede federal ve demokratik bir sistemin kurulmasından umutlandıklarını  hatırlatan Barzani, "Ancak daha sonra meydana gelen gelişmeler Bağdat'ın tehdit  üslubu, Kürtlerin ihmal edilmesi ve ortak paylaşım prensiplerinin ayaklar altına  alınmasının hakim olduğu gördük." görüşünü savundu.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve kendisinin, Baas Rejimi'nin  yıkılmasından sonra Irak merkezi hükümetine demokratik, federal ve yanlışların  tekrarlanmadığı bir ülkenin kurulması için IKBY'nin geçmişinden ders almaları  gerektiğini ilettiklerini aktaran Barzani, şunları söyledi:

"Irak merkezi hükümetine,  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinin  geçmiş tecrübelerinden faydalanmaları, birbirlerinden intikam almaya yönelik adım  atmamaları ve yanlışların tekrarlanmaması konusunda kendilerine birçok tavsiyede  bulunduk. Ancak Irak merkezi hükümetinin pratikte yaptıkları ve aldıkları  kararlar daha önce üzerinde anlaşmaya varılan anayasaya ters düştü. Ülkedeki  durum tarafların birbirinden intikam alıp  mezhep çatışmasının körüklenmesine,  Kürdistan bölgesine ambargo konulmasıyla Peşmerge güçlerine saldırma tehditlerine  kadar vardı. Sonuç, Kürdistan bölgesinin bütçesi kesilip daha önce üzerinde ortak  karar verilen anlaşmaların bozulmasına, federal sistemin çökmesine yol açtı.  Irak'ın başına gelenlerden Kürdistan (bölgesi) halkı sorumlu değil ancak Irak  merkezi hükümeti sorumludur."