Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde düzenlenen konferansta, Osmanlıca tartışmalarının bir bakıma Cumhuriyet ile hesaplaşma olduğunu öne sürdü. Feyzioğlu, "Bunlar ya kara cahillerdir, ya da bilgisiz bırakılan insanları kandırmaya ahdetmiş hainlerdir" dedi. 

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Harf Devrimi'nin yapıldığı yıllarda okuma- yazma oranının erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise, yüzde 1 dolayında olduğunu söyledi. Feyzioğlu, bazı kesimlerin bunu gözardı ederek Harf Devrimi ile bir süre milletin cahil bırakıldığını söyleyebildiğini belirtirken şöyle dedi:

FEYZİOĞLU'NDAN AĞIR SÖZLER
 
"Sanki Harf Devrimi yapıldığı günde, her ilinde üniverseteler, her hanesinde yüksek öğrenim almış kişilerden oluşan okumuş, yazmış, eğitimli bir toplumduk. Okuma yazma oranı erkeklerde 1920'lerde yüzde 7'lerde kadınlarda yüzde 1'lerdeyken Harf Devrimi yapılmıştır. Avrupa'da basılan kitap sayısının 1000'de 1'i Türkiye'de basılamazken Harf Devrimi yapılmıştır. 'Dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz' diye şikayet edenler dedelerinin mezarına isimlerini yazacak okuma- yazma bilen ustalar bulunmadığından haberdar değildir. Bunlar ya kara cahillerdir ya da bilgisiz bırakılan insanların kandırmaya ahdetmiş hainlerdir."
 
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu konuşmasında, "İlkokul öncesinde çocuklarımızdan nasıl dehalar yaratabiliriz?" diye konuşulacağı yerde gereksiz konuların toplumun önüne atıldığını söyledi. Feyzioğlu, şöyle dedi:

"BU CAHİLLER ONLARIN HANGİ SATIRLARINI OKUMUŞ?"

"Harf Devrimi yapıldı diye dedesinin mezar taşlarını okuma beceresine sahip olanlar okuma yazmayı unutmamışlardır ki. Bilen zaten bilir. Ayrıca arşivleri okumak devlet arşivlerinde araştırma yapmak ayrı bir eğitimdir ve Cumhuriyet bunun eğitimini de ilk günden itibaren zaten vermiştir. İsteyen herkes bugün de dün de eski Türkçe öğrenebilir. Benim çok ciddi sorguladığım şudur: Milli iradelere gen vuranlar bu milletin milli olan Türkçe ile hangi problemi yaşamaktadır. Bu milletin dili olan Türkçe niçin kendilerini rahatsız etmektedir de milletin bir gün bile konuşmadığı sadece sarayda konuşulan, suni sonradan yaratılmış bir dili kutsamaya kalkmaktadırlar? Osmanlıca bir değerdir. Tarihi bir değerdir. Tarihle ilgilenenler öğrenirler, okurlar. Yasak yoktur. Kaldı ki eski Türkçe ile yazılmış olan bütün edebi eserler Cumhuriyet devrinde Türkçe'ye çevrilerek basılmıştır. Bu cahiller onların hangi satırını okumuşlardır da yeni yazıya geçildiği için bizi cahil bıraktı Cumhuriyet demektedirler. Sen bunun Türkçesini okudunmu ki? Okumayı akıl ettinmi ki şimdi şikayet ediyorsun. Osmanlıca kaç sayfa okuyacaktın? Bu Cumhuriyet ile çok açık bir hesaplaşmadır."