"Metrekare sahtekarlığı yapanlara ceza gelecek…"

Bakan Bayraktar Türkiye’e bu müjdeyi verdi; ev satarken metrekare sahtekarlığı yapanlara, kömürlüğü, depoyu evin brüt metkekaresi içinde gösterip, ona göre fiyat biçenlere ceza geliyor.

“Benim de başıma geldi. Aldığım bir dairede bana da aynı sahtekarlığı yapmışlardı” diyen Bakan Bayraktar, dairelerin metkekareleri hesaplanırken ıslak beton yüzeyin dikkate alınacağını, ev ya da dairelerin depo, kömürlük gibi eklentileri varsa, bunların ayrıca yazılacağını söyledi.

Bakan’ın heyecanlı olduğu bir başka proje ise, Tarbis projesi.

Proje, tüm tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına geçirilmesini amaçlıyor. Erdoğan Bayraktar, “artık vatandaş tüm tapu kayıtlarını, evindeki bilgisayardan bile kontrol edebilecek” diye anlatıyor projeyi.

VAN’A PROJE ÜSTÜNE PROJE

/_np/2008/14172008.jpgTüm bu projeler yürürken,  Bakan Bayraktar’ın son dönemde üzerinde en çalıştığı konu ise “afet riski altındaki alanların dönüşümü” projesi. Bunun ilk örneği ise, depremde yıkılan Van şehri.

Bayraktar sohbet sırasında, Van’da yapılanları da anlattı.

Kent, adeta yeniden inşa ediliyor. Ancak eskisine göre bir farkla; modern altyapısı da kurularak.

Van’ın dönüşümünün maliyeti yaklaşık 3 milyar dolar. Bu çerçevede başlanan ve planlanan işler ise şöyle;

* İlk etapta, Van merkeze 2-3 kilometre ileriye, Edremit yakınlarına 10 bin konut inşası yapılacak

* Van’ın şehir merkezinde ise, yıkılan ya da ağır hasarlı binalar yeniden yapılacak

* Van’ın can damarı durumundaki Cumhuriyet caddesindeki hasar gören tüm işyerleri incelenecek, kullanılamaz durumdakiler yıkılıp yeniden yapılacak. Hasarlı olanlar güçlendirilecek

* Van’da kamu binalarında da hasar çok büyük. Okul ve hastane gibi doğrudan vatandaşa hizmet veren kamu binaları dışında kalanlar, yani Bakan Bayraktar’ın deyimiyle “makine parkı olan kamu kurumları” Van şehir merkezinin dışına taşınacak. Yine Edremit yakınlarında bu kamu kuruluşları için ortak kullanılabilecek kampüs şeklinde bir yapılandırmaya gidilecek.

* Erciş’te ilk etapta 5 bin konut yapılacak. Erciş’in girişindeki salaş yapılar kaldırılacak. Kent dönüşümü sağlanacak

* Van gölü etrafında kuşaklama kollektörü kurulacak

* Gürpınar’dan Van’a su taşıyan şebeke yenilecek. Özellikle Van şehir merkezindeki su dağıtım sistemi elden geçirilecek. Hem temiz su dağıtım, hem de atık su toplama şebekeleri yenilecek.

* Van’ın ulaştırma altyapısı da güçlendiriliyor. Bu çerçevede Ulaştırma Bakanlığı zaten başlamış durumdaki 43 kilometrelik çevre yolu yapımını hızlandırmış durumda.

Kısacası, Bakan Bayraktar’ın “önümüzdeki en büyük proje” dediği afet riski altındaki alanların dönüşümü projesinde ilk adımlar Van’da atılıyor. Ancak Türkiye’nin çok büyük kısmı afet riski altında. Yani iş, Van’la sınırlı değil.  Bu proje, Türkiye’nin en büyük projesi gibi görünüyor…