Bakan Atalay'ın verdiği bilgiye göre MİT personelinin beşte biri kadın. Teşkilatta 'tercüman' olarak görev yapan personelin yüzde 60'ı, 'sağlıkçı' olarak görev yapan personelin yüzde 65'i ve idari memurların da yarısı kadın

KADIN ORANI YÜZDE 18

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, geçtiğimiz günlerde MİT'e erkek istihbaratçı alımı için verilen ilanın ardından başlayan cinsiyet eşitsizliği iddialarıyla ilgili olarak, "MİT Müsteşarlığı'nda genel personel dağılımı içerisinde kadınların oranı yüzde 18.9'dur. Teşkilatta 'tercüman' olarak görev yapan personelin yüzde 60'ı, 'sağlık personeli' olarak görev yapan personelin yüzde 65'i kadındır" dedi.

CHP'Lİ VEKİL TEPKİ VERMİŞTİ

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, geçtiğimiz aylarda MİT'e erkek istihbaratçı alımı nedeniyle televizyonlara verilen reklamın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "İstihbaratçı alımı için erkek şartı getirilmesi cinsiyet eşitsizliği değil midir?" diye sordu. Erdoğan'a yöneltilen soruyu yanıtlayan Atalay, şunları kaydetti:

BİLGİLER GİZLİ

"Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na verilen görevler, yerine getirilen hizmetin özelliği de dikkate alınarak her branşta kadın veya erkek personel eliyle yürütülmektedir. Değişen hizmet şartları ve ortaya çıkan ihtiyaçlar çerçevesinde kadın ve erkek personel alımı yapılmaya devam edilmektedir. MİT Müsteşarlığı'nın kadrolarında görev yapmakta olan personele ilişkin bilgilerin gizliliği nedeniyle Müsteşarlığa alınan çalışan ve ayrılan personel sayısına ilişkin olarak bilgi verilememektedir."

Atalay şöyle devam etti: "Ancak, MİT Müsteşarlığı'nın genel personel dağılımı içerisinde kadınların oranı bugün itibarıyla yüzde 18,9 olup, son dönemde teşkilata göreve başlayanların ise yaklaşık yüzde 22'sini kadın personel oluşturmaktadır.

Tercüman ve sağlıkçı

Diğer taraftan teşkilatta, 'mütercim-tercüman' olarak görev yapan personelden yüzde 60'ı, 'mühendis-mimar' olarak görev yapan personelden yüzde 29'u, 'idari memur' olarak görev yapan personelden yüzde 43'ü, 'sağlık personeli' olarak görev yapan personelin yüzde 65'e yakını kadın personeldir. Ayrıca, her kademede kadın personel oranına yakın oranda da yöneticilik kademelerinde görev yapan kadın personel bulunmaktadır."