Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mursi hakkında ilk açıklama!

Erdoğan'ın Mursi'nin vefatıyla ilgili ilk değerlendirmesi şu şekilde:

Doğrusu ben de arabadan inerken bu haberi aldım. Malesef mahkeme salonunda cereyan etmiş.

"SİSİ 50'YE YAKIN MISIRLIYI İDAM ETMİŞTİR"

Ben öncelikle, Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Demokratik yollarla yüzde 52 gibi bir oy almak suretiyle Mısır'a Cumhurbaşkanı olan merhum Mursi'yi şu anda demokrasiyi bir tarafa koyarak işgalci bir eda ile tamamiyle bir darbe ile Mısır'ın başına geçen şu anki Zalim Sisi, 50'ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir.

"BATI, BU İDAMLARA HEP SESSİZ KALMIŞTIR"

Ve Batı, Sisi'nin bu idamlarına karşı hep sessiz kalmıştır. Avrupa Birliği üyesi ülkeler idamı yasaklarken, ne yazık ki Mısır'da bu katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdir. Bu, ikiyüzlülük değil, çok yüzlülük.

"AYNI HAFTA AB ÜYESİ ÜLKELER MISIR'DA ULUSLARARASI BİR TOPLANTIYA KATILDI"

Siz bir taraftan idamı yasaklayacaksınız, Türkiye'den idamı kaldırmasını isteyeceksiniz ve idamı Türkiye'ye kaldırtacaksınız, ama öbür taraftan Mısır'ın bu idam mekanizmalarını çalıştırdığı bir dönemde, hatta hatta 7 genci idam ettikleri bir haftanın içerisinde Mısır'da uluslararası bir toplantıya, AB üyesi ülkelerin katılmasını hiçbir şeyle anlamak, anlatmak mümkün değil.

"ŞÜPHELERİ BİR KENARA KOYUYORUM..."

İşte bu süreç ne yazık ki şurada yaklaşık 5 yılı buldu. 5 yıldır Mursi kardeşimiz cezaevinde ve binlerce arkadaşıyla beraber orada mahkum. Ve bugün de şüpheleri bir kenara koyuyorum, emr-i Hak vaki olmak suretiyle şehit oldu. Rabbim inşallah sevgili Habibi'yle beraber haşreylesin diyorum.

Dualarımız onunla beraber. Onunla aynı yolu yürüyen tüm kardeşlerimin başı sağolsun. Mısır halkının başı sağolsun. Ailesine, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet etsin diyorum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA DESTEK VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'da halkın oyuyla iş başına gelip darbeciler tarafından yönetimden uzaklaştırılan Mursi'ye destek verip darbeci askerlerle hiçbir uluslararası platformada görüşmeyi reddetmişti. Erdoğan mitinglerinde de "Rabia" işaretiyle de destek vermişti.

MUHAMMED MURSİ KİMDİR, NERELİ VE KAÇ YAŞINDA?

Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu.[3] Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı.

Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.

İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı.

Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi.

Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.

2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu.

Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.

16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı.

16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından müebbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı.