Mayıs ayındaki tutuklama tebligatına rağmen Murat Demirel’e ulaşılamazken, avukatı Dilek Helvacı, “Murat Demirel’in nerede olduğuna ilişkin bilgi sahibi değilim” demekle yetindi. Son olarak geçen mayıs ayında hakkında verilen 17.5 yıllık hapis cezasının infazının durdurulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazda bulunduklarını kaydeden Helvacı, “Bu konuda da henüz olumlu veya olumsuz bir gelişme olmadı” dedi.
Artık avukatı değilim
Murat Demirel ile son olarak 17.5 yıllık hapis cezası kararından önce ekim-kasım 2011 döneminde görüştüğünü kaydeden Helvacı, şöyle konuştu:
“Kendisi İstanbul’da yaşamıyor. O dönemde ifadesini almak için Bodrum ve Çeşme’deki adreslerine gitmiştik. Ben zaten artık Murat Bey’in avukatlığını yapmıyorum. Bu dava eski bir dava olduğu için takibini ben yapıyorum. Kendisinin şu anda nerede yaşadığını bilmiyorum.”
2.5 yıl tutuklu kaldı
17.5 yıl hapis cezasının tamamının uygulanmayacağını, cezada tutuklu kaldığı süre ve diğer indirimlerin uygulanacağını belirten Avukat Helvacı, “Murat Bey 2.5 yıl tutuklu yargılandı. Bu sürenin düşülmesi ve diğer indirimlerle birlikte 10 yıl civarında hasip yatması söz konusu olabilir. Ancak biz bu karara itiraz ettik ve infazın durdurulması talebinde bulunduk. Henüz bu konuda bir karar çıkmadı. İlgili mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak sonucun çıkmasın bekliyoruz. İtirazımızla ilgili kararın ne zaman çıkacağını şu anda kestiremiyorum. Ancak bu süreçte infazın uygulanması yönünde bana bir tebligat gelmedi” dedi.
Yakalama emri ulaşmadı
Yargıtay’ın 17.5 yıl hapis cezasını onamasıyla hapis cezası süreci de başladı, Ancak Murat Demirel belirttiği adreslerde bulunamadığı için hakkında çıkarılan yaklama emri henüz kendisine ulaştırılabilimiş değil. Yurtdışına kaçtığından şüphelenen mali polisin yakın iz sürdüğü ancak hangi ülkede olduğuna dair ayrıntıları vermediği belirtiliyor.
Daha önce yurtdışına kaçarken yakalanmıştı
9’UNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Yahya Murat Demirel, 1990’larda kurduğu Demyön Şirketler Grubu’nun hızlı yükselişiyle dikkat çekti. Ağırlıklı olarak kerestecilik sektöründeki faaliyetleriyle gündeme gelen Murat Demirel, 1998’de Egebank’ı alarak en genç banka patronlarından biri olmuştu. Ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 1999’da Egebank’a el koymuştu. Murat Demirel’in bankaya el konulacağını önceden öğrendiğine ilişkin haberler, o dönemde siyaset finans sektörünün girift ilişkilerinin ortaya dökülmesi nedeniyle büyük tartışmalara neden olmuştu.
Bankayı hortumlamak suçundan tutuklu yargılanmak üzere 2000 yılında cezaevine giren Murat Demirel, 2002’de tahliye oldu. 31  Aralık 2004 gecesi Burgaz Limanı’nda eşiyle birlikte Bulgaristan’a kaçmaya çalışırken gözaltına alındı. Daha sonra 2005’te tekrar tutuklu yargılanmak üzere cevzaevine girdi. Yurtdışına kaçarken yakalandığında Murat Demirel’in üzerinde ABD pasaportuyla birlikte bir de ABD’ye yakın bir ada olan Belize Cumhuriyeti pasaportu da çıkmıştı. İkinci kez cezaevinden tutuksuz yargılanmak üzere çıkan Murat Demirel, 2012’da 17.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Murat Demirel, hakkındeki hapis cezası geçen mayıs ayı sonunda onanmış rağmen henüz ortaya çıkmış değil.  hurriyet