Kanalın Pazartesi akşamı yayınlanan haber bülteninin “Günün Yorumu” kısmında Meşal’in Suriye’deki ayaklanmalar konusunda bir “romantik duygusal kriz” yaşadığı ve “iktidar için direnişi sattığı” belirtildi.

New York Times’ın aktardığına göre, programda Meşal’e hitaben sert ve alaycı bir tonla, “1999 yılında Ürdün’den kovulduğunda Arap ülkelerinin hiçbiri seni kabul etmek istememiş, öksüz bırakmıştı” denildi. Sunucu Meşal’in kendini İsrail’e sattığını ima ederek, başka türlü olsa Katar’ın Hamas liderine kapılarını açmayacağını öne sürdü.

AK PARTİ KONGRESİNE TEPKİ

Çok büyük ihtimalle Şam yönetiminin direktifleri doğrultusunda yapılan bu yayının, Meşal’in hafta sonu yapılan AK Parti kongresine katılmasından ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin ardından yaptığı konuşmada Suriyeli muhaliflere destek vermesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Dahası Meşal’in Erdoğan’ı Filistin davasının savunucusu ilan etmesi de geçmişten bugüne İsrail karşısında Filistinlilerin destekçisi olarak görülen Esad’ı öfkelendirmişe benziyor.

Şam’ın ayrıca, Meşal’in Suudi Arabistan ve ABD ile birlikte Suriye’deki isyancılara en büyük desteği veren ülkelerden biri olan Katar’a sığınmış olmasına da öfkeli olduğu belirtiliyor.

ARALAR AÇILDI

Suriye yönetimi ile Hamas arasında geçmişte çok yakın bir ilişki vardı. Ancak bu yıl başlarında Hamas, Beşar Esad hükümetiyle arayı açma kararı aldı. Hatta Hamas’ın politbürosu Şam’dan taşındı.

O günden bu yana Suriye yönetimi Hamas konusundaki sessizliğini korumuştu. Dolayısıyla Pazartesi akşamı Suriye televizyonunda yapılan yayın dikkat çekici oldu.

ÇOK SERT SÖZLER SÖYLEDİ

Programda sunucu, Mısır ve Türkiye’yi Filistinlilerin çilesine suç ortağı olmakla suçlayarak, “Meşal, Suriye halkının acıları dediğin şeyle ilgili bir romantik duygusal kriz yaşarken, Filistin halkına neden aynı duygusal tepkiyi göstermiyorsun?” dedi.

Meşal’e 1999 yılını da hatırlatan sunucu, “Onu taşıyan uçak vebalıymış gibi havaalanlarına inemeden geri gönderildi. Doha ve Ankara ve Amman ve Kahire hepsi ondan uzak durdular çünkü o dönemde İsrail Meşal’in kabul edilmesini veto etmişti ve o dönemde Suriye dışında kimse bu vetonun karşısında duramamıştı” ifadelerini kullandı.

Meşal’e doğrudan hitap eden sunucu, “Onların bugün gösterdiği ani sıcaklığın tek nedeni senin artık işgalciler [İsrail] tarafından aranmıyor ve onların güvenliğine bir tehdit oluşturmuyor olmandır. Suriye pişman değil çünkü Suriye yaptığı şeyi sadakat ya da teşekkür beklentisiyle yapmadı. Suriye direnişi iktidara satan kişi topraklarından ayrıldığı için mutlu” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgesel liderlik hedeflerine ve Filistin davası savunuculuğuna da çatan sunucu, “Bu rol sizin için çok büyük” diyerek, “Direnişin Türkleşmesinin Arapçada karşılığı sizin bunu tamamen terk etmenizdir” dedi.