İdlib'de Esed rejiminin alçak saldırısında 33 askerimiz şehit oldu. Saldırının ardından NATO'nun 5. maddesi yeniden gündeme geldi. 5. maddeye göre, NATO ülkesine saldırı olduğu takdirde, bu saldırı tüm birliğe yapılmış sayılıyor. Peki Türkiye NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip mi? NATO'nun 5. maddesinde hangi ifadeler yer alıyor? İşte merak edilen sorunun yanıtı. Amerika, 4 Nisan 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü North Atlantic Treaty Organization'u (NATO) kurdu. Kurulma amacı ise Sovyet Rusya'nın komünizm tehlikesiydi. Kore Savaşı'a asker gönderen Türkiye Yunanistan ile birlikte 1952'de Nato'ya üye oldu.

NATO 5. MADDE NE DİYOR

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da kendilerinden birine ya da daha fazlasına yöneltilecek silahlı bir saldırının, hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa, BM Yasası'nın 51'inci Maddesi'nde tanınan bireysel ya da kollektif öz savunma hakkını kullanarak herbirinin, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile uyum içinde, silahlı güç kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak, saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflar'a yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

NATO 4. MADDE NE DİYOR

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor.

NATO NEDİR?

İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında soğuk savaş başladı. İki süper gücün karşılıklı olan hamleleri aynı zamanda kendilerine taraftar da topladı.

Amerika, 4 Nisan 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü North Atlantic Treaty Organization'u (NATO) kurdu. Kurulma amacı ise Sovyet Rusya'nın komünizm tehlikesiydi.

ORTAK SAVUNMA HAREKATI

Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. Örgütün beşinci maddesine göre, bir ülkeye yapılan saldırı diğer ülkelere de sayılmış sayılacak.

TÜRKİYE DE ÜYE OLDU

Kore Savaşı'a asker gönderen Türkiye Yunanistan ile birlikte 1952'de Nato'ya üye oldu.

KARŞI HAMLE: VARŞOVA PAKTI

Nato'ya karşı Rusya da Varşova Paktı'nı kurdu. Varşova, sekiz sosyalist ülkenin imzaladığı 'Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması' ile kurulan askeri ve siyasal birlitir.

Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi. Bu pakt daha sonra tarihe karışırken, Nato ise varlığını devam ettirmektedir.