Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği'nin ve NATO'nun kalbi olan Brüksel'de yapılan NATO zirvesinde 5 önemli mesaj verdi.

Erdoğan'ın uyarıları, "Türkiye-AB zirvesi toplansın. AB sözlerini yerine getirsin. AB ile yeni bir yol haritası oluşturulsun. FETÖ’cüleri barındırmayın. Teröristler arasında ayrım yapmayın" şeklinde...

TUSK VE JUNCKER'E ÇAĞRI

Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Juncker'e Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden ele alınacağı bir zirve toplanması, fasıllarla ilgili yeni yol haritası açılması, vize muafiyeti ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

NATO Devlet Başkanları Zirvesi'nde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ana mesajı terörle mücadele üzerine oldu. Erdoğan, NATO'nun terör tehdidine karşı daha etkin rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

DEAŞ gibi bir terör örgütünün bir başka terör örgütüyle etkisiz hale getirilemeyeceğini ifade eden Erdoğan, 30 dakika kadar görüştüğü Almanya Başbakanı Merkel ve diğer NATO temsilcilerine, FETÖ'cüleri barındırmamaları talebini iletti.

TAAHHÜTLER GERÇEKLEŞMEDİ

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 54 yıldır bekletildiğini belirten Tayyip Erdoğan, bugüne kadar AB müktesebatıyla ilgili gereken adımları attıklarını söyledi. Erdoğan, müzakere sürecinde AB yetkililerinin adım atması gerektiğini belirtirken, Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinin toplanmasını önerdi. Erdoğan, Türk vatandaşlarına serbest dolaşım hakkının verilmesini de istedi.

Erdoğan, daha sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme yaptı.

"NATO DAHA ETKİN OLSUN"

Devlet ve hükümet başkanları çalışma yemeğinde bir araya geldi. Çalışma yemeğinde uluslararası terörle mücadelede NATO'nun katkısı ve savunma harcamalarının arttırılması bağlamında yük paylaşımı konuları ele alındı.

Çalışma yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine işaret ederek, NATO'nun terörle mücadelede daha etkin olması gerektiğini söyledi.

NATO'ya akredite Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin araştırmasında PKK ile YPG, HPG, PJAK, KCK gibi yapıların aynı örgütler olduğunun belirtildiğini hatırlatan Erdoğan, DEAŞ terör örgütünü de gündeme getirdi.

Erdoğan terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini söyledi. 2014 Galler Zirvesi kararına göre NATO üyesi ülkelerin gayrisafi milli hasılalarının asgari yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu taahhüdü 2024 yılına kadar yerine getireceğini bildirdi.