İsrail ordusu, üç Yahudi gencin Batı Şeria’da ölü bulunmasının ardından başlattığı Koruyucu Hat operasyonunun 10’uncu gününde dün Gazze’ye girdi.

İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun talimatı üzerine Gazze Şeridi'nde kara harekatına başladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, orduya kara herakatı için emir verdi. İsrail saat 22.00'de de Gazze'nin güney sınırındaki vatandaşlarına sığınaklara girmeleri için çağrı yaptı. Saat 22.45 sularında da Gazze'ye yönelik, karadan, havadan ve denizden ağır bombardıman başladı.

Bombardımanla beraber 8 bin asker de tanklar eşliğinde kuzey ve doğudan Gazze'ye girdi.
İsrail askerleri de Hamas'a bağlı Kassam Tugayları'nın karşılık verdi.

GECE BOYUNCA 21 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
El Cezire, İsrail'in Gazze'ye kara harekatının başlamasının ardından gece boyunca 21 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Harekat sırasında 1 İsrail askeri öldü, 2 asker hafif yaralandı.

Haberde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 260'a ulaştığı, 1980 kişinin de yaralandığı belirtildi.


Filistinli Çocuktan Sedye Üzerinde Zafer Pozu
HALKA "KAN VERİN" ÇAĞRISI

Gazze'de halka hastanelere giderek kan verme çağrısı yapılıyor.

El Cezire muhabirlerinden Nicole Johnston, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, "Gazze'nin merkezindeki 'Al Jowra'nın binası saat 07.00'de 3 kez vuruldu. Bu binada basın kuruluşlarının ofisleri bulunuyor. Bizim binamıza uzak değil." bilgisini verdi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ İDDİASI

İsrail'in, Gazze'nin kuzeyi ve Refah kentinin Eş-Şevke bölgesine düzenlediği saldırıda, çok sayıda kişinin gazdan etkilendiği bildirildi.

Gazze'deki görevini yürüten eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in, Gazze'nin kuzeyi ve Refah kentinin Eş-Şevke bölgesine zehirli gazlarla düzenlediği saldırıda, arasında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi etkilendi." dedi.

Kudra, İsrail topçu birliklerinin düzenlediği saldırı sonucu yayılan gazdan etkilenen Filistinlilerin, hastanelere sevk edildiğini söyledi.

NETANYAHU: KARA HAREKATININ AMACI YERALTI TÜNELLERİNİ YIKMAK

İsrail ordusu Filistinlilerin evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu, kara harekatının amacının Gazze'yle Mısır arasındaki yeraltı tünellerini yıkmak olduğunu açıkladı.

HAMAS SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA: APTALCA YAPILAN BU İŞGAL, KORKUNÇ SONUÇLARA SEBEP OLABİLİR

Hamas temsilcisi yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze işgalinin aptalca bir girişim olduğunu ve korkunç sonuçlar doğuracağını" belirtti.


GAZZE HAVADAN VE DENİZDEN DE VURULDU

Gazze'nin havadan ve denizden de vurulduğu bildirildi. Gazze'den de Aşkelon'a iki füze atıldı.

18 BİN YEDEK ASKER SİLAH ALTINA ÇAĞRILDI

İsrail ordusu, 18 bin yedek askeri silah altına çağırdığını açıkladı.

HALK EVLERİNİ TERK EDİYOR

İsrail saldırısında hatların zarar görmesi nedeniyle Gazze'de elektrik kesintileri başladı. İsrail ordusu Vefa hastanesini bombaladı. Gazze Devlet Hastanesi, saldırı ihtimali nedeniyle boşaltıldı. İsrail ordusunun girdiği Kuzey Gazze'de de halk evlerini terk ediyor.

TÜRKİYE KAYGILI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasından kaygı duyulduğunu açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, hafta başında planlandığı gibi cuma akşam saatlerinde İstanbul'a gelecek; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de saldırılarla ilgili, "Bu asla kabul edilemez bir durumdur. Bunu şiddetle ve lanetle kınıyorum." dedi.

TÜRKİYE, HAMAS VE KATAR'A SUÇLAMA

Mısır, İsrail'e kara harekâtını durdurması için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tarafların Mısır’ın öncülük ettiği ateşkesi kabul etmesi istendi.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, “Hamas, Türkiye ve Katar, Ortadoğu'nun çatışan devletçikler arasında bölünmesini amaçlayan komploya karşı bir nevi siper vazifesi gören Mısır'ın arabuluculuk girişimini başarısızlığa uğrattı. Eğer Hamas ateşkesi kabul etmiş olsaydı en az 40 Filistinlinin hayatını kurtarmış olacaktı.” dedi.

İSRAİL HAREKATA "BU SABAH" KARAR VERDİ

İsrail'in dün akşam saatlerinde başlattığı kara saldırılarına Sabah saatlerinde karar verdiği ortaya çıktı. Ynet sitesine açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, "İçeri girmeye bu sabah karar verildi." dedi.

İsrail hükümeti, kara operasyonu kararı aldığı halde Mısır'da ateşkes görüşmelerine devam etmiş ve ateşkesi kabul ettiğine dair haberleri basına sızdırmıştı.

Bu arada ilk saldırılarda Gazze Şeridi'nde 25 kişinin yaralandığı açıklandı. İsrail Ordusu'nun 18 bin yedek askeri daha göreve çağırdığı belirtildi.

GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARDA ÖLENLERİN SAYISI 260'A YÜKSELDİ

Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in 12 gündür Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik sürdürdüğü saldırılarda 260 kişinin öldüğünü, bin 980 kişinin yaralandığını söyledi.

Kudra, ilkyardım ekiplerinin İsrail'in gece bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki Refah ve Han Yunus kentlerinde enkazdan 10 ceset çıkardığını belirtti.

Bu arada İsrail ordusu, Gazze'de 143 hedefi vurduğunu açıkladı.

Öte yandan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail’in Dimona kentine M75 tipi füze fırlattıklarını belirtti.

Kassam Tugayları'nın, dün akşam Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail’in 4 kentine 98 füze fırlattığı, bu sabah da keskin nişancıların bir İsrail askerini yakın mesafeden vurduğu açıklanmıştı.

FİLİSTİN ENFORMASYON BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: DİRENECEĞİZ!

Filistin Enformasyon Bakanlığı Sözcüsü Isra Al Modallal, "Tüm koşullarımız elverdiği sürece direneceğiz. İsrail'in şiddete son vermesini istiyoruz." diye açıklamada bulundu.

HAN YUNUS SINIRINDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Öte yandan, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğu sınırında, İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar olduğu kaydedildi.

İSRAİL ÖZEL GÜÇLERİ GERİ ÇEKİLDİ

Gazze'nin 3 farklı bölgesine girmeye çalışan İsrail özel kuvvetlerinin, Hamas'ın İzzeddin el-Kassam Tugayları ve Filistinli gruplar ile girdikleri şiddetli çatışma sonucu geri çekildikleri bildirildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kassam mücahitlerinin, Refah'ın doğusundaki Hasinat bölgesine sızmaya çalışan İsrail özel güçlerine karşı yüz yüze çatıştıkları ve mücahitlerin büyük zayiat verdirmesi üzerine geri çekilmenin sağlandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Gazze'nin kuzeyinde bulunan Beyt Hanun beldesindeki ziraat okulu yakınına sızmaya çalışan İsrail özel kuvvetleriyle şiddetli çatışmaya girerek geri çekilmelerini sağladık" ifadesi kullanıldı.

Bu arada, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a sızmaya çalışan İsrail özel kuvvetlerinin de çatışmalar sonucu geri çekilmek zorunda kaldığı kaydedildi.

HER ŞEY 3 YAHUDİ YERLEŞİMCİNİN ÖLDÜRÜLMESİYLE BAŞLADI

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye operasyon başlatmıştı.