Radikal Köşe yazarı Cevdet Aşkın, Nevruz'un ne zaman kutlanacağı ile ilgili BDP ile hükümetin arasındaki diyaloğu bugün köşesine taşıdı

ANKARA

İstanbul Valiliği'nden sonra dün de Diyarbakır Valiliği 18 Mart'ta Nevruz kutlamalarına izin verilmeyeceğini duyurdu. Valilik, 21 Mart'ta kutlamaların yapılmasına izin verileceğini belirtti.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dün Nevruz kutlamalarıyla ilgili yaptığı açıklamada “"21 Mart bu sene çarşamba gününe geliyor. Valiliklerimiz değerlendirmelerini 21 Mart'a göre yaptılar. 21 Mart için başvurularda özel sakınca yok ise tertip komitesi açısından izin verdi, vereceklerdir. Ama 21 Mart'ı değiştirip, mart ayının başka bir gününde 21 Mart'ı kutlamak adıyla yapılabilecek etkinliklere de 21 Mart'ın istismarını önleme bakımından yaptıkları değerlendirme itibari ile izin vermeyecekler veya vermemişlerdir" dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 18 Mart'ta Nevruz kutlamalarına izin verilmemesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada iktidar partisinin, muhalefet partilerinin ne zaman miting, ne zaman kutlama yapacağını belirlemek isteyen bir pozisyon aldığını iddia etti. AA'nın haberine göre Demirtaş, “Her şeyden önce bu yaklaşımı kınıyorum, protesto ediyorum. Bu siyasi ahlâka da sığmayan bir karardır” diye konuştu.
Demirtaş, son 12 yılda 17-21 Mart tarihleri arasında Nevruz kutlaması ve mitinglerin yapıldığını hatırlatarak “Bu yıl değişen nedir ki? Eğer gerçekten de AKP 21'inde kutlanmasını istiyorsa, 21 Mart'ı resmi tatil yapalım” dedi.

BDP, Nevruz kutlamalarının 18 Mart'ta yapılacağını açıkladı. Demirtaş başkanlığında Diyarbakır'daki toplantıdan sonra yapılan açıklamada “Bütün illerde tespit edilen kutlama tarihlerinin değiştirilmeyeceği” belirtildi.


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

18 Mart'ta Nevruz kutlamalarına Diyarbakır da dahil olmak üzere izin verilmeyeceğinin açıklanmasının ardından BDP'nin kararı, 16 Mart tarihli “Erken Nevruz gerilimi” başlıklı Kuzey Irak Güncesi'ndeki analizi teyit ediyor.

Ankara'nın uluslararası camiaya 'Kürt Baharı' mesajı verilmesine engel olmaya kilitlendiği, BDP/DTK/PKK ekseninde yer alan güçlerin ise geri adım atmamaya kararlı olduğu görülüyor.

Bu durumda pazar günü devletin tüm imkanlarıyla özellikle Diyarbakır ve İstanbul'da kutlamalara engel olmak için belli bölgeleri adeta ablukaya alması ve bunun sonucu olarak ana meydanların dışında tehlikeli sonuçları olabilecek gösteri ve çatışmalar kaçınılmaz görünüyor.

Artık tam bir güç gösterisine dönüşen Nevruz'un bu şekilde kutlanmasının, manevra yapmayı tercih etmeyip cephesel çatışmayı göze alan BDP/DTK/PKK eksenindeki güçleri yasal alanın dışına iteceği, dolayısıyla hedefledikleri mesajın verilmesini engelleyeceği fark ediliyor.

Dolayısıyla pazar gününün, bahar ve yaz aylarının nasıl geçeceğine dair ipuçlarını vereceği anlaşılıyor.