A Haber’de Özlem Denizmen’in sunduğu kişisel finans programı Para Durumu, tanınmış ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu konuk etti. 'İslam'da para' konusunun  irdelendiği programda, borsa ve faiz konusu ele alındı. Borsada yatırım yapmanın haram olup olmadığının , yatırım yapılan şirketin faaliyet alanına göre belirleneceğini söyleyen Hatipoğlu, faizin ise her türlüsünün haram kabul edildiğini dile getirdi.

"BORSADA HARAM STATÜSÜNDE İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPMAK HARAMDIR”

“Borsada bir risk var, kar ya da zarar edebilme riski. Borsada alınan hisse senetlerinin reel bir değeri, sermayesi vardır. Borsada yatırım yaparken, üzerinde sermaye hareketi yapmış olunan şirket temel itibariyle İslam’a aykırı ve haram statüsü içeren bir iş yapıyorsa onun borsadaki değeri de ona göre haramdır. Mesela içki üretiyorsa siz o sermaye hareketi içerisinde olamazsınız. Ama diyelim ki kağıt üretiyorsa, bunun içinde olmak dinen haram değildir. O bir ticarettir. Onu yapabilirsiniz sakıncalı değildir.”

“FAİZİN HER TÜRLÜSÜ HARAMDIR”

“Faiz faizdir. Allah helali helal, haramı haram kılmış, aradaki ölçüyü koymuştur. Hz. Peygamber de veda haccında faizin her türlüsü ayaklarımın altında diyor. Faizin türleri vardır. Hz. Peygamber tümünü yasaklıyor. Enflasyon kadarınca zarara uğrayacağını düşünen bir insan Borçlanırken değer kaybetmeyeceği bir metayı esas almak suretiyle borçlanabilir. Enflasyon kadar faiz de faizdir. Kimse onu faiz statüsünden çıkaramaz.”