G-20 Zirvesi’nde basına açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanan Beşşar Esed’e karşı harekete geçmemenin ‘haydut devletleri’ cesaretlendireceğini söyledi. "Suriye'ye müdahale bir ay içinde olacak, sınırlı ve orantılı bir müdahale olacak" dedi. Obama'nın bu açıklamayı, ABD'de değil de Rusya'da yapması dikkat çekti.

"G-20 ÜLKELERİ İKİYE BÖLÜNDÜ"

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye krizini görüşmek üzere G20 devlet başkanlarını akşam yemeğinde buluşturmasını takdir ettiğini söyleyen Obama, çoğu ülke liderinin Esed’in 21 Ağustosta halkına karşı kimyasal silah kullandığı konusunda kendisiyle aynı fikirde olduğunu söyledi. ABD Başkanı, G20 ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi’nin desteği olmadan hareket edip etmeme konusunda da ikiye bölündüğünü belirtti.

"PUTİN'DEN HEM FİKİR OLMASINI BEKLEMİYORUM"

Rusya lideriyle içten bir görüşme de gerçekleştirdiğini ifade eden Obama, Putin’e, kendisiyle kimyasal silahlar konusunda hem fikir olmasını beklemediğini ilettiğini söyledi.

"SALI GÜNÜ HALKA SESLENECEĞİM"

Salı günü Beyaz Saray’dan Amerikalılara hitaben bir konuşma yapacağını da duyuran Obama, Suriye’ye müdahale konusunda Kongre’yi ikna etmenin ‘ağır bir yük’ olduğunu bildiğini ve şüpheleri anladığını söyledi. Barack Obama, Kongre’nin müdahaleye ‘hayır’ oyu vermesi halinde Suriye’ye müdahale edip etmeyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'nin kimyasal silah kullanmasına tepki göstermemenin uluslararası normları ihlal etmenin cezasız kalacağı mesajını vereceğini söyledi.

"KİMYASAL KULLANIYORSA BEDELİNİ ÖDEMELİ"

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı alınacak tepki konusunda felce uğradığını kaydeden Obama, "Bir ülke kimyasal silah kullanıyorsa bunun bedelini ödemelidir" ifadelerini kullandı.