Kelkit ilçesi, Sadak Köyü sınırlarında bulunan Satala Antik Kenti’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından arkeolojik kazılar için öncelikli alanlar listesine dahil edildiğini kaydeden Yalçın, bugüne kadar Gümüşhane’de hiç arkeolojik kazı yapılmadığını vurguladı.
Yalçın, Satala Antik Kenti’nin arkeolojik kazı başlangıç tarihinin 2012 yılı olarak belirlendiğini belirterek 2011 yılı içerisinde Üniversitelere yazı yazılarak arkeolojik kazı için başvuruda bulunmalarını istediklerini, bu talebe yalnızca İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin olumlu cevap verdiğini söyledi. Üniversiteden yapılan müracaatın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili yapılacak Yüzey Araştırması, Sondaj ve Kazı Çalışmalarının Yürütülmesi Hakkında ki yönerge doğrultusunda danışma ve değerlendirme komisyonunda değerlendirileceğini dile getiren Yalçın, konunun aciliyetine ve önemine binaen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı bu müracaatı desteklemek ve olumlu karşılık bulması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Vali Dr. Yusuf Mayda’nın imzasıyla yazı gönderildiğini hatırlattı.
Arkeolojik çalışmayı şansa bırakmamak için ısrarlı takiplerinin devam ettiğini kaydeden Yalçın, geçtiğimiz haftalarda Giresun’da yapılan toplantıda konunun Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Bakanlık Müsteşarına Vali Mayda tarafından bilgi verildiğini ve konunun Milletvekilleri Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün tarafından da takip edildiğini dile getirdi.
Yapılan yazışmalar, bilgilendirmeler ve takibin ardından Satala Antik Kenti’nin ‘Arkeolojik Kazılar İçin Öncelikli Alanlar Listesi’ne girmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Yalçın, şunları söyledi:
“Bu listeye dahil edilmenin diğer anlamı şudur; arkeolojik kazı çalışması yapmak isteyen Üniversite bilim heyetlerinin Bakanlığımıza başvurması halinde öncelikli kazı alanları kendilerine verilecek. Yada arkeolojik kazının önemine binaen Bakanlığımızın teklifiyle arkeolojik kazı çalışmaları başlatılabilecektir. Bu konuda Bakanlığımızla şifahen görüşmelerimiz sürmekte olup, bazı üniversitelerin bilim heyetleriyle de halen görüşmelerimiz sürmektedir. Bu güne kadar Gümüşhane’nin tarihinde Arkeolojik Kazı yapılmamış olup, yine kamuoyunun desteğiyle bir ilki başarma yolunda çabalarımız sürmektedir. Kelkit İlçemiz, Satala Antik Kenti’nde bir ‘Arkeolojik Park’ hayal etmek istiyorum.”