Mobil ürünler ve tüketici elektroniği üzerine çalışan BGR şirketinin raporuna göre, cep telefonunun ticari olarak piyasaya sürülmesinin ardından yıllar boyunca operatörlerin en büyük gelir kalemlerinden biri olan kısa mesaj (SMS) servisleri, ücretsiz sunulan anında mesajlaşma yazılımları dolayısıyla eskisi kadar gelir elde edemiyor.

Söz konusu yazılımlar arasında milyonlarca kullanıcıya hitap eden ''WhatsAPP'', hem grup mesajları, dosya transfer imkanı hem de zengin içerk platformu ile SMS servislerinin en önemli ''düşmanı'' olarak görülüyor.


Wikipedia internet sitesindeki bilgilere göre, anında mesajlaşma yazılımlarının temeli 1960 yılların ortasına dayanıyor.

Zaman içerisinde gelişen yazılım konsepti 1990'larda AOL'un sunduğu ''anında yazışma'' (instant messaging) sistemi ile boyut kazandı.

IRC (Internet Relay Chat) ekranlarına paralel olarak P2P (Peer 2 Peer) programları hızla yayılırken Yahoo, Microsoft, Google gibi şirketler kendi yazılımlarını piyasaya sürdüler. Bazıları da Skype gibi şirketleri satın aldı.

Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması ile de daha önce internet üzerinden kullanılabilen söz konusu anında mesajlaşma yazılımlarının sayısı ve kapasiteleri artarken, eBuddy gibi bazı yazılımlar da tüm anında mesajlaşma programlarını tek bir ekranda toplayarak kullanıcıların hayatını kolaylaştırdı.