Ekonomi çevrelerini tedirgin eden operasyonların faturasını devlet ve vatandaş ödeyecek. Operasyonla birlikte 2.1 liraya yaklaşan dolar tarihi en yüksek seviyesine ulaşırken dövizdeki hareketlenme ile birçok sektörde zamların önü açıldı. Ayrıca döviz kurundaki bir kuruşluk artış toplam dış borcu 3.5 milyar TL, gelecek yılki borç servisini ise 1.7 milyar TL büyütüyor.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanma sebebiyle 2013 yılı için 60 milyar dolar olarak öngörülen enerji ithalatı, dövizdeki yükseliş hareketiyle yeni yılda kabusa dönüşebilir. İstanbul Emniyeti'nin operasyonu sonrası yükselişe geçen ABD doları 2.1 bandına neredeyse oturdu. Petrol ve doğalgaz ihtiyacının büyük kısmını ithal ettiğimiz için dolardaki yükselişle birlikte doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarından elektriğe, ulaşımdan sofraya kadar birçok sektörde zamların önü açıldı.

Ayrıca döviz kurundaki bir kuruşluk artış toplam dış borcu 3.5 milyar TL, gelecek yılki borç servisini ise 1.7 milyar TL büyütüyor. Bunun yanı sıra başta konut ve taşıt kredisi olmak üzere yeni yıl öncesi kredi vermek için yarışan bankalar yaşanan son gelişmelerden sonra kredilerde frene bastı. Operasyon öncesi kredi için başvuran müşterileri bekletmeye başlayan bankalar, operasyonun ekonomide oluşturduğu maliyeti ödemek istemiyor.

Uzmanlar kredi faizlerinde yükselişin kaçınılmaz olduğunu belirtirken, faiz yükselişinin artarak süreceğini vurguluyor. Özellikle 10 yıllık konut kredilerinde yüzde 1'ler konuşulmaya başlanırken, faiz artışının faturası vatandaşa ağır olacak. Yaşanan son gelişmelerin Türkiye'nin büyüme ve bağlantılı olarak işsizlik rakamlarını da olumsuz etkileyecek. Ekonomideki dalgalanmanın bir etkisi de yabancı sermayede yaşanacak. Son günlerde gündeme gelen yabancı sermayeli yeni bankaların kurulması başta olmak üzere yeni şirket satın almalarına yabancı yatırımcının mesafeli durmasından korkuluyor.