Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili eleştirileri gündemin seyrini değiştirdi. Erdoğan'ın, "Muhteşem Yüzyıl" dizisine getirdiği eleştiriye tarihçilerden de destek gelirken son açıklama ise Prof Dr. İlber Ortaylı'dan geldi.

Beyaz Tv ekranlarında Tahir Sarıkaya'nın sunduğu Uyan Türkiyem programına telefon bağlantısıyla katılan Ortaylı, hem Başbakan'ın eleştirileri değerlendirdi hem de dizinin senaristti rahmetli Meral Okay hakkında çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

'SUSMASINI BEKLEMEK GEREKSİZ'

Herkes gibi Başbakan Erdoğan 'ın da bir senaryo ya da dizi hakkında fikirlerini söylemesinin mümkün olduğunu belirten Ortaylı, 'Bu konuda onun susmasını beklemek gereksiz bence. Beğeniyorum ya da beğenmiyorum demekte onun da hakkı var ' dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'ın dizi hakkında daha önceden yapmış olduğu eleştirileri de hatırlatan Ortaylı, akıllıca bir şekilde telkinde bulunularak senaryonun değiştirilebileceğine işaret ederek 'Para yardımıyla o iş yönlendirilebilirdi. Bunun yapılması gerekir. Siz çıkıp konuşursunuz ama diziye yapanlar da yollarını tuttururlar ' diye ekledi.

'MERAL OKAY BİLGİLİ DEĞİLDİ'

İlerleyen dakikalarda diziyi izlemediğini de sözlerine ekleyen Ortaylı 'Bu bir tavır koyma değil. Seyredemiyorum. Sıkıyor beni açıkçası ' ifadelerini kullandı. Dizinin senaristti rahmetli Meral Okay için ise 'Açık konuşalım rahmetli Meral Okay bilgili bir senarist değildi. Bu işi yeterince bilerek yapmadı. Bazı bilgili danışmanlar almıştı ama bunları da dinlemediği anlaşıldı. Kendi bildiğine gitti. İş tamamen eğlenceye dönüşmüş ' diyen Ortaylı, dizi senaristlerinin Türkiye 'nin tarihinden uzak kaldığını savundu.

'PAHALI DİYE SAVAŞ SAHNELERİ ÇEKİLMİYOR'

Dizide tarihi gerçeklerden uzak kalındığını ifade eden Ortaylı, 'Bir filmde gerçeklerden taşma olabilir. Bir dizi tarih kitabı değildir. Tiyatrocu ya da sinemacı bir tarihçi değildir. Fakat bunun bir ölçüsü olur. Arkada bir fikir olur. Ben burada senaristtin ya da sermaye sahibinin bu tarz bir endişesi olduğunu hiç düşünmüyorum' ifadelerini kullandı. Savaş sahnelerinin pahalılığı nedeniyle bu sahnelere girilmediğini de sözlerine ekleyen Ortaylı, dizinin yönlendirilebileceği hakkındaki düşüncelerini yineledi.

Dizinin hiçbir mesaj vermediğini de belirten Ortaylı, 'Bu dizinin hiçbir mesajı yok. Kuru bir mesaj bile yok. Dizideki tek mesaj: Biz nasıl para kazanırız. Dizideki tek mesaj bu' dedi.

PROF. ÜNAL: TARİHİ GERÇEĞİ TERSYÜZ ETTİLER

'Osmanlı Müesseseleri Tarihi' ve 'Osmanlı Tarih Sözlüğü' gibi eserleri bulunan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, söz konusu filmde Osmanlı tarihindeki şahsiyetlerin karikatürize edildiğini belirterek, Osmanlı sarayı ve haremle ilgili sahnelerde verilen imajla tarihî gerçeklerin tersyüz edildiğini söyledi.

'MEKKE VE MEDİNE NAZIRI DARÜSSA'ADE AĞALARI EŞCİNSELMİŞ GİBİ YANSITILIYOR'

Osmanlı hareminde esaslı bir eğitim öğretim verildiğini, haremin çok önemli bir okul olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, "Orada öncelikle dinî eğitim, görgü kuralları, güzel sanatlar öğretiliyor. Osmanlı kadını tipi, haremin ürünüdür. Bu sıfat mütehakkim, otoriter, sözünü dinleten, nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, büyük bir nezaket ve zerafet sahibi kadın demektir. Dizideki Hürrem Sultan ve diğer kadınlar ise böyle bir tipi yansıtmıyor." diye konuşuyor.

Darüssa'ade ağalarının, hadım olmakla beraber son derece dindar, salâbet sahibi ve çok nüfuzlu şahsiyetler olduğunu belirten Ünal, "İmparatorluktaki en büyük vakıflar olan Mekke ve Medine vakıflarının nazırıdır ama dizideki Sünbül Ağa sadece hadım değil, aynı zamanda eşcinselmiş gibi yansıtılıyor. Harem kadınlarının giyimi dekolte. Yok böyle bir şey. Tek meşgaleleri entrika. Halbuki haremin okul hüviyeti yansıtılmıyor. Haremde büyük bir nezaket hüküm sürerdi. Dizide sürekli bir çekişme var. Gerçekte haremde, yüksek sesle konuşmak bile normal karşılanmaz. Orada bir hiyerarşi vardı, herkes birbirine saygılıydı." şeklinde konuşuyor.

'DİZİ YAPIMCILARI, TARİHÇİ DANIŞMANLARI DİNLEMİYOR'

Bazı tarihî konulu dizi filmlerde tarihçi danışmanlar olduğunu ancak yapımcıların onları dinlemeden bildiğini okuduğunu söyleyen Mehmet Ali Ünal, buna karşılık Başbakan Erdoğan'ın, diziyi meydanlarda eleştirerek reklamını yaptığını savundu.